Politica 5 Iulie 2007 00:07
Aflat in vizita la Satu Mare, vicepresedintele social-democrat, Ioan Rus, a facut o serie de declaratii, ce anunta un posibil sfarsit de mandat al Cabinetului Tariceanu, in cazul in care nu va exista o colaborare bazata pe principii social-democrate intre PNL si PSD.

'Nu cred ca PSD va mai sustine PNL la guvernare' a afirmat transant Ioan Rus, precizand ca Executivul, 'daca va dori sa mai existe, va trebui sa propuna legi impreuna cu social-democratii'. In caz contrar, variantele propuse de Rus ar fi formarea unui alt guvern sau alegerile anticipate. In privinta anticipatelor, liderul Grupului de la Cluj a apreciat ca partidul nu va obtine un procent electoral mai mare de 30%, insa, in PSD vor ramane doar 'social- democrati adevarati'.

Vicepresedintele social-democrat, Ioan Rus, aflat la Satu Mare, a declarat ca este posibil ca PSD sa-si retraga sustinerea parlamentara acordata Cabinetului Tariceanu. ' Nu cred ca PSD va mai sustine PNL la guvernare' a afirmat Rus, motivand ca sustinerea, de pana acum, a fost argumentata de necesitatea existentei unui guvern la carma tarii, indiferent de coloratura acestuia. Insa, neintelegerile din ultima vreme dintre pesedisti si liberali, pe teme de factura sociala, pot determina o revizuire a atitudinii social-democratilor vizavi de actualul Executiv. Vicepresedintelui PSD, a avertizat Guvernul ca nu va mai putea adopta legi, decat dupa principii social-democrate, in caz contrar, incepand cu sesiunea parlamentara din toamna, zilele Cabinetului Tariceanu vor fi numarate. 'Guvernul, daca va dori sa mai existe, va trebui sa propuna legi impreuna cu social-democratii' a subliniat Ioan Rus.

Altfel, variantele propuse de Rus ar fi formarea unui alt guvern sau alegerile anticipate. In cazul anticipatelor, liderul de la Cluj a estimat ca partidul nu va obtine un procent electoral mai mare de 30%, insa, in PSD vor ramane doar 'social- democrati adevarati'. Si presedintele Basescu s-a declarat 'preocupat' de soarta PSD si de colaborarea dintre liberali si social-democrati. In prima sa aparitie televizata de anvergura dupa referendum, Traian Basescu, asa cum ne-a obisnuit deja, a facut o serie de declaratii menite a provoca valuri in PSD. In ciuda faptului ca a convocat partidele la doua serii de consultari pe tema formarii unui nou Guvern, seful statului a marturisit ca, de fapt, nici nu avea in vedere un Executiv din care social-democratii sa faca parte, deorece 'PSD este nereformat'.

Traian Basescu nu a putut rata prilejul de a-i ataca din nou pe Ion Iliescu si pe Viorel Hrebenciuc, recomandandu-le, pe stilul 'tu nu ai treaba pasarica', sa merga unul la pensie si celalalt la negocieri de 'fier vechi'. In schimb a avut numai aprecieri de lauda la adresa Grupului de la Cluj, adica pentru liderii PSD: Rus, Dancu si Puscas. 'Sunt oameni cu care poti discuta', a precizat presedintele. Ioan Rus nu a dorit sa comenteze aprecierile sefului statului, in schimb, deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, a incercat sa explice preferintele prezidentiale prin incercarile sale permanente de promovare a culturii dialogului in politica. 'Noi, cand am venit la Bucuresti, la sfarsitul anului 2000, am venit cu credinta ca o politica moderna trebuie sa se bazeze pe cultura dialogului, ceea ce e de inteles, pentru ca noi traim aici, in Cluj, unde sunt mai multe etnii, mai multe sisteme de valori culturale si progresul nostru vine din acest dialog', a afirmat Puscas . Fostul negociator-sef s-a declarat un sustinator al politicii de tip european bazata pe dialog, in conditiile in care aderarea la UE impune acceptarea diversitatii culturale, politice, nationale, progresul tarii noastre in familia europeana fiind conditionat de un management al diversitatii prin dialog si cooperare. 'Aceste valori am incercat sa le aducem in PSD, le-am sustinut in procesul guvernarii, intre 2000 si 2004, si consideram ca, pe mai departe, aceste valori trebuie sa le dezvoltam in PSD si la scara societatii', a subliniat Vasile Puscas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.