Marko Bela a spus ca si-a depus demisia la cabinetul premierului, dar ca gestul sau nu trebuie interpretat ca fiind un vot de blam, un
avertisment sau o "insatisfactie" la adresa Guvernului.

El a precizat ca UDMR ramane in Guvern si ca va coordona in continuare activitatea reprezentantilor Uniunii din Executiv. "In calitate de presedinte al UDMR, am aceasta obligatie", a explicat Marko.

Explicandu-si motivele demisiei, Marko Bela a spus ca UDMR trebuie sa se confrunte cu trei provocari electorale - "alegerile pentru PE din noiembrie, alegerile locale, din primavara, si alegerile parlamentare, din toamna anului 2008" - carora trebuie sa le faca fata. El a aratat ca, in urma unei analize interne, UDMR a constatat ca trebuie sa isi restabileasca un "dialog intens" cu propriul electorat. "Mi-am dat demisia pentru a nu avea un insuces in alegeri... Am vrut sa previn un insucces", a explicat Marko.

El a adaugat, insa, ca, in luarea deciziei sale a contat si rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
"Nu as putea spune ca referendumul a fost un succes", a admis vicepremierul demisionar, care a completat, insa, ca rezultatul referendumului "nu a fost niciun insucces" din perspectiva Uniunii, pentru ca demersul nu a fost indreptat impotriva UDMR.