Politica 4 Iulie 2007 00:41
Ieri s-a facut un prim pas in directia schimbarii sistemului electoral din tara noastra, membrii Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral votand in favoarea sistemului de vot in circumscriptii uninominale, cu 11 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri

PNL, PD si PSD au votat pentru, PRM impotriva acestui sistem, iar reprezentantii UDMR si PC s-au abtinut de la vot. Membrii Comisiei nu au cazut de acord, insa, asupra modalitatii de repartizare a mandatelor, acest lucru urmand a fi stabilit prin vot, intr-o sedinta ulterioara. Presedintele Comisiei de elaborare a Codului Electoral, Mihai Voicu, a declarat, la finalul sedintei, ca cetatenii Romaniei au obtinut o victorie, punctand ca este imbucurator faptul ca marea majoritate a partidelor politice a decis sa mearga pe acest drum. 'Cetatenii, cand se vor prezenta la vot pentru a-si alege parlamentarii, vor avea pe buletinele de vot nu liste, ci candidaturi individuale, nume de candidati apartinand partidelor politice, pentru ca partidele politice sunt baza democratiei', a afirmat Voicu.

Repartizarea mandatelor : principalul punct de disputa

Problemele au aparut in momentul in care presedintele Comisiei pentru Cod Electoral, Mihai Voicu, a anuntat ca, daca membrii Comisiei nu vor reusi sa voteze cele noua principii de baza ale Legii privind alegerea Camera Deputatilor si Senatului, atunci va cere dizolvarea Comisiei. 'Daca nu se decide, in momentul acela misiunea Comisiei s-a incheiat. Ar fi o mare dezamagire pentru mine si colegii mei care sustin aceasta reforma. Daca, insa, Comisia nu va decide circumscriptii uninominale, atunci voi informa Birourile Permanente reunite ca trebuie sa dizolve Comisia', a afirmat Voicu luni seara, in cadrul unei emisiuni de televiziune. Voicu a fost contrazis in sedinta de ieri, de reprezentantii PRM si PSD, care nu au adoptat decat un singur principiu din cele noua - si anume cel referitor la sistemul de vot in circumscriptii uninominale. Cu toate acestea, Voicu nu a propus dizolvarea Comisiei, mai mult decat atat, el a incercat sa explice ca nu a dorit niciun moment dizolvarea Comisiei, ideea fiind una 'strict personala ', ci doar o dezbatere productiva, bazata pe posibilitatea de a fi votate aceste principii. Primul care a contestat propunerea lui Voicu a fost deputatul PRM Ion Manzana, care a punctat in sedinta Comisiei ca scopul acesteia nu este de a fi dizolvata, ci 'de a face ceea ce trebuie'.

In dezbatere a intervenit Valeriu Zgonea (PSD), care a apreciat ca activitatea Comisiei s-a transformat doar 'intr-o disputa de imagine'. 'Asta nu este o Comisie electorala, ci de imagine. Fiecare cum sa apara pe post si cum sa aiba cat mai multe inscrieri in presa scrisa. Este o posibilitate de a face in luna iulie capital de imagine', a spus Zgonea. Acesta a afirmat ca aceasta impresie i-a creat-o aparitia lui Mihai Voicu, luni, la televizor, pornind de la 'discutiile strict politicianiste pe care le-a facut Mihai ca ne desfiinteaza, ca ne autodizolvam'. Vicepresedintele social-democrat Victor Ponta a avertizat, la randul sau, ca se va retrage din Comisia pentru elaborarea Codului electoral in situatia in care conducerea partidului sau va decide schimbarea mandatului cu care a fost investit. 'Mandatul pe care il am de la PSD, confirmat in structurile de conducere ale partidului, este cel negociat cu PNL si PD in intalnirile organizate de Pro Democratia. Colegii mei sunt la fel de deputati ca si mine si au dreptul la opinie, dar PSD si-a definit mandatul pe care vi l-am punctat, a fost reconfirmat public de catre secretarul general al partidului si purtatorul de cuvant, presedintele fiind plecat', a spus Ponta.

In schimb, deputatii PSD Valeriu Zgonea si Eugen Nicolicea au afirmat ca singurul mandat de la PSD este acela de a adopta formula votului uninominal si au precizat ca ei doresc vot in circumscriptii uninominale, dar cu o modalitate majoritara in doua tururi de scrutin pentru repartizarea ulterioara a mandatelor, asa cum prevede proiectul initiat de ei. 'Eu nu sunt pentru a vorbi aici bazdaganii, pentru a da un vot in urma caruia partidul meu sa piarda in Parlament 30 de mandate, asa cum s-ar intampla daca as vota proiectul Pro Democratia, care vizeaza repartizarea proportionala a mandatelor. Noi nu suntem PNTCD, sa ne pacaliti', a spus Zgonea. 'Mandatul de care spune Ponta nu ne-a fost comunicat de nimeni', a intervenit Nicolicea, care a acuzat ca redistribuirea proportionala a mandatelor nu este altceva decat 'o formula pentru jocurile presedintilor de partid, a oamenilor impusi de la centru'. Disputa s-a amplificat cand liberalul Dan Motreanu si democratul Valentin Iliescu au cerut clarificari suplimentare in privinta pozitiei PSD. In discutie a intervenit deputatul PSD Florin Iordache, care a cerut ca dezbaterile sa fie amanate cu doua saptamani, pentru discutii in grupurile parlamentare. O solicitare pentru amanare a venit si din partea secretarului general al PNL, Dan Motreanu: 'Concluziile sunt clare. Azi, lucrurile nu pot merge mai departe. Amanam pentru saptamana viitoare, iar pana atunci PSD sa vina cu un mandat clar pentru ca vad ca cel exprimat aici este extrem de fluctuant'.

Si intr-un final, solutia...

Animozitatile au fost curmate, cu greu, de presedintele Comisiei, Mihai Voicu: 'PNL sustine vot in circumscriptii electorale. Avem zece voturi, cate sunt necesare, ca sa stabilim acest lucru. Exista diferente cu privire la modalitatea ulterioara de repartizare a mandatelor. Domnii Zgonea si Nicolicea vor repartizare majoritara, iar PNL, PD si domnul Ponta vor proportionala. Aceste diferente pot fi armonizate la o sedinta ulterioara, dar sa se faca o jumatate de pas inainte pentru a stabili principiul circumscriptiilor uninominale'. Propunerea lui Voicu a fost, in cele din urma, votata, membrii Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral exprimandu-se in favoarea sistemului de vot in circumscriptii uninominale. Cei 15 membri ai Comisiei vor stabili, la sedintele ulterioare referitoare la proiectul privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, modalitatea concreta de repartizare a mandatelor pentru parlamentari. Membrii comisiei trebuie sa convina daca votul se va da intr-un tur de scrutin sau doua, pe liste blocate, pe liste deschise preferentiale sau pe liste libere. In plus, o alta prevedere a viitorului proiect pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului asupra careia cei 15 membri ai comisiei vor trebui sa se pronunte este daca se va opta pentru un scrutin majoritar, mixt sau proportional. Comisia de cod electoral se va reuni din nou, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce partidele isi vor preciza pozitiile in legatura cu detaliile tehnice ramase in suspensie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.