Ovidiu Branzan a fost audiat ieri de procurorii PNA pentru a da detalii despre transferul a cinci miliarde de lei din bugetul Ministerului Sanatatii catre mai multe firme, in vederea achizitionarii de aparate de purificare a aerului destinate spitalelor. Procurorii anticoruptie au stabilit ca transferul banilor catre firmele furnizoare a fost ilegal.

Conform anchetatorilor, vinovati de aceasta ilegalitate sunt mai multi inalti functionari din Ministerul Sanatatii, printre care si fostul secretar de stat Iulian Popescu, actual director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate. Procurorii PNA il ancheteaza pe Popescu pentru primirea ilegala a sumei de 65.000 de dolari. Banii i-au fost dati de o firma pentru a o sprijini sa faca deconturi preferentiale ale unor servicii efectuate in domeniul sanitar. Acuzatiile care i se aduc fostului secretar de stat sunt luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si furnizare de informatii confidentiale detinute in virtutea functiei in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite. In acest dosar, instrumentat de Sectia de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie, a fost verificat modul in care reprezentanti ai Ministerului Sanatatii s-au implicat in organizarea unor licitatii frauduloase si incheierea unor contracte pentru aparatura, servicii medicale si sedii.

In colaborare cu structurile specializate ale Serviciului Roman de Informatii, procurorii PNA au obtinut date care atesta ca mai multi functionari din Ministerul Sanatatii au pretins si primit sume importante de bani pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu in legatura cu dobandirea sediilor unor case judetene de sanatate ori favorizarea unor firme, astfel incat acestea sa castige licitatiile pentru aparatura medicala si servicii de profil. Ancheta PNA mai vizeaza si conditiile de plata a serviciilor medicale contractate de unii medici de familie si a medicamentelor furnizate bolnavilor de catre unele farmacii, prin punctaje nereale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.