Politica 3 Iulie 2007 00:04

'Din partea PSD, vreau sa o spun transant: nu exista nicio intentie de a capitaliza electoral voturile pensionarilor. Noi am facut ce era absolut necesar, un gest reparatoriu pentru milioane de oameni aflati in imposibilitatea de a-si plati intretinerea sau reteta de medicamente. Daca PSD nu ar fi facut aceste presiuni, pensiile nu ar fi fost marite. De altfel, gestul pe care Executivul urma sa-l faca era cresterea in toamna a pensiilor cu doar 5 la suta. Era o bataie de joc! Este vorba de un limbaj dublu, pe care premierul si PNL il folosesc cu scopul evident de a obtine beneficii electorale. Mai mult, eu cred ca exista o stare de incertitudine care trebuie clarificata intr-un fel sau altul. Si mie mi se pare ca PNL si PD, care nu si-au rupt in totalitate legaturile politice, profita pe proiecte punctuale de eventuala cooperare parlamentara cu PSD. Este inadmisibil ca liberalii sa profite de noi. Aceasta stare de ambiguitate privind relatia noastra cu unul sau celalalt dintre aceste partide trebuie clarificata urgent', a precizat in interviul acordat cotidianului 'Cronica Romana', vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu.

- Domnule Diaconescu, premierul Tariceanu a acuzat dur PSD, spunand ca acest partid minte cand isi aroga paternitatea proiectului de lege privind majorarea pensiilor. Cum comentati?

- Dupa cum se stie foarte bine, PSD a initiat in Parlament actul normativ privind majorarea pensiilor avand in vedere situatia disperata a pensionarilor si am facut acest lucru incepand cu 2006. In mod evident, daca noi nu insistam pe marginea acestui subiect, iar partidele de la guvernare nu se aflau in situatia critica de a face fata unei motiuni de cenzura si riscului de a fi eliminate de la guvernare, sunt convins ca respectivul proiect nu ar fi fost adoptat. De altfel, aceasta propunere a mai fost respinsa de cateva ori pe perioada cand Alianta D.A. functiona in mod oficial si, din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare si evidente pentru milioane de romani. Ce vreau sa va spun este ca, in acest moment, tentativa de a viza capital politic dintr-o decizie a Parlamentului, extrem de importanta pentru milioane de oameni, este una profund imoral.N-are decat sa se bata cu caramida in piept cine vrea, inclusiv premierul Tariceanu, pentru PSD cel mai important este faptul ca pensiile au fost marite. Pentru noi conteaza cetatenii, nu beneficiile electorale.

- PD a intrat si el in joc, spunand ca a avut un proiect similar...

- Va repet: toata aceasta disputa mi se pare jenanta, in acest moment. Trebuie sa precizez ca ministrul democrat al muncii, la acea data, Gheorghe Barbu, s-a opus cand proiectul a fost discutat intr-o Camera a Parlamentului, acceptand sa-l sustina abia dupa ce nu a mai fost ministru, cand a fost introdus in cealalta Camera. Coboram, din pacate, foarte jos nivelul acestor discutii. Nimeni nu cred ca isi poate inchipui ca poate cumpara voturile pensionarilor. Nu este posibil ca atunci cand se face ceva normal pentru o categorie atat de defavorizata sa ne gandim la plata pe care acestia o pot acorda clasei politice prin votul lor. Din partea PSD, vreau sa o spun transant: nu exista nicio intentie de a capitaliza electoral voturile pensionarilor. Noi am facut ceva ce era absolut necesar, un gest reparatoriu pentru milioane de oameni aflati in imposibilitatea de a-si plati intretinerea sau reteta de medicamente.Daca PSD nu ar fi facut aceste presiuni, pensiile nu ar fi fost marite. De altfel, gestul pe care Executivul urma sa-l faca era cresterea in toamna a pensiilor cu doar 5 la suta. Era o bataie de joc! Este vorba de un limbaj dublu, pe care premierul si PNL il folosesc cu scopul evident de a obtine beneficii electorale.

- Mai ia in calcul PSD varianta unei motiuni de cenzura?

- Oportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura s-ar fi aplicat in conditiile in care Guvernul ne-ar fi dat semnalul ca nu are niciun fel de idei legate de sanatate, agricultura, protectie sociala. Deocamdata, sunt cateva semnale pozitive si in conditiile in care am depune o motiune de cenzura am prelungi situatia de instabilitate. Iar, pensionarii nu mai pot astepta nu stiu cate luni, pana vom avea un nou Guvern.Trebuie sa dam posibilitatea Cabinetului Tariceanu sa aplice ceea ce a fost obligat de Parlament.Daca vom vedea insa ca Guvernul nu este capabil sa respecte deciziile asumate, atunci motiunea de cenzura va fi, din nou, luata in calcul de noi. Dar, repet, depunerea unei motiuni de cenzura nu ar face decat sa prelungeasca o criza politica care ar intarzia aplicarea deciziilor Parlamentului.

- Cu toate acestea, PD a ajuns la o cota astronomica in sondajele de opinie: 50 la suta.Care este explicatia acestui procent si care sunt pasii pe care social-democratii ii vor face pentru a recastiga increderea electoratului?

- Este o remanenta a Referendumului privind suspendarea presedintelui Basescu.In al doilea rand, capacitatea PD de a fi si la guvernare si in opozitie in acelasi timp poate capta increderea populatiei. In al treilea rand , este necesara iesirea din situatia de confuzie existenta pe scena politica, in conditiile in care foarte multi alegatori percep PSD alaturi de PNL.In opinia mea, PSD are obligatia politica de a reveni in increderea cetatenilor si, in acelasi timp, de a-si expune politicile publice pe care le promoveaza.Avem obligatia sa promovam oamenii cei mai buni, sa avem o politica de opozitie, de stanga, clara si fara echivoc, iar rezultatele vor veni de la sine. Mai mult, eu cred ca exista o stare de incertitudine care trebuie clarificata intr-un fel sau altul. Si mie mi se pare ca PNL si PD, care nu si-au rupt in totalitate legaturile politice, pe proiecte punctuale profita de eventuala cooperare parlamentara cu PSD. Este inadmisibil ca liberalii sa profite de noi. Aceasta stare de ambiguitate trebuie clarificata. Si revine PSD obligatia de a clarifica relatia cu aceste partide.

- Ce scor tintiti la alegerile pentru PE?

- Am convenit cu PSE, atat configuratia listelor, cat si pregatirea si sustinerea candidatilor nostri pe perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare.Din punctul nostru de vedere, am dat prioritate organizatiilor teritoriale si regiunilor de dezvoltare pentru a-si desemna, in etape, candidatii, Centrul urmand sa intervina intr-o faza ulterioara... Speram ca listele vor fi definitivate pana la jumatatea lunii iulie. Vizam cel putin 12 posturi de europarlamentari, cat avem si acum.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.