Regulamentul Camerei Deputatilor va fi modificat in asa fel incat sa permita schimbarea presedintelui acestei institutii cu votul majoritatii membrilor si nu cu votul a doua treimi, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

Modificarea regulamentului a fost discutata in sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei D.A. de miercuri seara. Pe de alta parte, propunerile au fost acceptate si de partenerii de coalitie - UDMR si PUR, a explicat Nicolaescu. Prin modificarea regulamentului, Coalitia majoritara ar avea nevoie de 167 de voturi pentru schimbarea lui Adrian Nastase.
"Ne obliga morala sa avem o conducere care sa reprezinte majoritatea", a pretins Eugen Nicolaescu. "Daca se prevede in regulament ca presedintele Camerei este ales cu jumatate plus unu din voturi, este normal ca revocarea sa se faca tot cu votul majoritatii". Intrebat care va fi totusi motivatia oficiala a unei cereri de schimbare a presedintelui Camerei, Nicolaescu a sustinut ca nu vrea sa vorbeasca despre "detalii".

"Un presedinte trebuie sa reprezinte vointa majoritatii si nu vointa minoritatii", a sustinut Nicolaescu. Ca un exemplu concret al modului in care Nastase ar trece peste vointa majoritatii, reprezentantul PNL a spus ca la votarea unei ordonante de urgenta a Guvernului Nastase (prin care se facilita construirea unei pasarele in Constanta) presedintele Nastase a repetat votul pentru ca in primul caz nu a iesit scorul care ii convenea. In actualul regulament al Camerei exista un articol care se refera la schimbarea Biroului Permanent si de care aliatii au vrut initial sa se foloseasca pentru schimbarea lui Nastase. Insa articolul respectiv a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala. Reprezentantii Aliantei sustin ca s-au consultat cu juristi si ca formularea noului articol va fi de asa natura incat sa nu poata fi declarata neconstitutionala decat starnind "oprobriul opiniei publice".

O alta modificare se refera la sporirea atributiilor comitetului ordinii de zi. Explicatia este simpla: deciziile referitoare la activitatea Camerei se iau in prezent de catre Biroul Permanent si de catre comitetul ordinii de zi (care in prezent stabileste doar ordinea de zi). Insa exista o diferenta: in Biroul Permanent fiecare membru are cate un vot, in timp ce comitetul ordinii de zi hotaraste cu majoritatea data de ponderea membrilor sai. Cu alte cuvinte, votul fiecarui partid cantareste direct proportional cu procentul partidului in Camera. Daca in Biroul Permanent au mai fost cazuri de vot sase la sase, in COZ suma procentelor aliatilor le-ar da, teoretic, castig de cauza, iar coalitia isi poate impune mai usor ideile.
Aliatii au mai hotarat sa ceara prelungirea termenului pentru depunerea amendamentelor la regulament de la 19 martie la 31 martie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.