- Domnule Ponta, proiectul de lege privind cresterea pensiilor a trecut de Parlament, reprezentand o uriasa �bila alba�pentru social-democrati. Nu credeti ca actualul Guvern se va impauna cu proiectele dumneavoastra?

- Unul dintre obiectivele PSD, ca partid de stanga, este problema pensionarilor. Este un mare succes al nostru, dar in acelasi timp nu trebuie sa ne ocupam doar de pensionari. Trebuie sa ne ocupam si de tineri si de clasa de mijloc... Pentru noi, insa, problema pensiilor a fost un obiectiv politic care a fost atins, in concordanta cu ideologia noastra ca partid de stanga.
Nu cred ca actualul Guvern se va impauna cu realizarile noastre pentru ca eu sunt convins ca toata lumea este constienta de faptul ca Guvernul Tariceanu este unul incapabil in a face lucruri importante. El ramane in functie doar printr-o conjunctura care ii este favorabila. Stim foarte clar ca nu are nici ministri competenti, si nici capacitatea politica de a duce vreo strategie la bun sfarsit. Oamenii stiu foarte clar care este valoarea sau, mai corect, lipsa de valoare a Cabinetului Tariceanu. S-ar putea, repet, ca in baza unei conjuncturi sa ramana in functie pana in 2008, dar, din pacate, acest guvern nu are forta, competenta si a doua zi dupa ce va pica, toata lumea va intelege ca nu a lasat nimic in urma sa.

- PSD a decis sa ramana in Opozitie. Reprezinta acest pas cea mai buna varianta pentru partid, in conditiile in care nu putine au fost vocile care au preferat sa intre la guverare?

- Chiar si cei care au cerut intrarea la guvernare a PSD au spus foarte clar, si eu am fost de acord cu ei, ca PSD nu poate sa guverneze nici cu liberalii, nici cu democratii. Noi suntem un partid de stanga si trebuie sa guvernam prin acest tip de politici. Neexistand posibilitatea ca PSD sa guverneze, pentru ca in 2004 Traian Basescu a schimbat votul electoratului, asteptam urmatoarele alegeri si vrem sa guvernam singuri cu un program social-democrat.

- Mai ia PSD in calcul depunerea unei motiuni de cenzura?

- Eu unul nu mai vreau sa vorbesc despre acest subiect pentru ca despre depunerea unei motiuni de cenzura s-a vorbit foarte mult, in special colegii mei, si nu s-a materializat nimic.Voi vorbi abia atunci cand vom initia acest demers.

-Colaborarea cu PNL pare fructuoasa. Liberalii v-au sustinut proiectul privind pensiile, in timp ce dumneavoastra ati permis Executivului sa emita ordonante pe perioada vacantei...

- Nu avem nicio intelegere cu PNL si nu vreau sa cunosc niciun fel de astfel de intelegeri cu acest partid. Am fost si voi ramane de parerea ca nu trebuie sa sustinem acest guvern pentru ca ne compromitem. Pana la urma responsabili de aceste zvonuri sunt politicienii, inclusiv cei din PSD care vorbesc de intelegeri cu PD, altii din PD care sustin ca ar exista protocoale intre noi si PNL, si exemplele pot continua. Este, in primul rand, vorba
de responsabilitate politica si de caracter. PSD are forta de a reveni la guvernare pe cont propriu. Avem destule atuuri in acest sens, dar intai sa asteptam competitia...

- Raportul de Tara arata ca Romania va fi monitorizata. Cum comentati?

- A fost o decizie politica a Comisiei Europene pe care o salut. S-a hotarat, totusi, sa treaca si elevul repetent care este Romania. A fost vorba de un cinci la limita, dar, dupa cum ati vazut, urmeaza si alte examinari dificile. Din pacate, Romania va fi monitorizata, iar explicatia este foarte simpla: Romania este domnul Goe al Europei.

- Sesiunea parlamentara s-a incheiat. Cum poate fi aceasta caracterizata?

- A fost o sesiune ineficienta. Din fericire, adoptarea legii privind pensiile a mai salvat putin dintr-o sesiune in care energiile politice
s-au consumat in lupte inutile.

- Recent, fostul presedinte al PSD a precizat ca ia in calcul varianta unei candidaturi la prezidentialele din 2009...

- Adrian Nastase poate fi un candidat credibil, cu sanse reale la functia suprema in stat. PSD o sa decida intr-un Congres Extraordinar, asa cum se spune in statut, care este candidatul nostru cu cele mai mari sanse la aceste alegeri. Daca va fi Nastase, atunci Domnia sa va candida. Daca va fi altcineva, atunci va fi acela. Eu i-am sustinut intotdeauna pe cei care au mentalitate de invingator. De altfel, volumul �Romania Europeana�, lansat de Adrian Nastase, are foarte multe idei remarcabile de care PSD are nevoie. Ii dezaprob clar pe cei care nu fac altceva decat sa-si iroseasca energiile in lupte cu colegii de partid. Sa fie clar: PSD se afla in razboi politic cu PNL, PD si celelalte partide, nu cu proprii sai soldati.