Parchetul General a decis neinceperea urmarii penale impotriva lui Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif, Sergiu Nicolaescu si Marian Iancu ale caror nume au aparut in mai multe declaratii de martori in dosarul privind bratarile dacice.

Adrian Nastase, Dan Iosif, Sergiu Nicolaescu, Marian Iancu si Ioan Talpes apareau in declaratiile celor audiati de procurori. in legatura cu cei cinci s-au facut cercetari pentru a se stabili daca sunt sau nu vinovati de tainuire. Dan Iosif a fost suspectat ca ar fi facut legatura intre lumea interlopa a valorilor antice si colectionarii bucuresteni. Ceilalti sunt nominalizati, intr-un dosar ce a ajuns la DNA, ca fiind cumparatori. Marian Iancu, finantatorul echipei Poli Timisoara, figureaza in aceleasi declaratii unul dintre cumparatorii unei bratari de 80.000 de euro pe care a facut-o cadou unui prieten.

Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, a declarat, in 8 ianuarie, la prezentarea a patru bratari dacice clasice recuperate de statul roman in schimbul sumei de 800.000 lei platiti proprietarului american de buna-credinta la care au ajuns, ca in acest dosar continua investigatiile si se fac cercetari prealabile vizand tainuirea unor dacice. Mai multe persoane le-au declarat procurorilor care se ocupa de caz ca le-au dat unor parlamentari mai multe obiecte. Acest dosar va fi finalizat in aproximativ o luna, a anuntat el. Printre persoanele ale caror nume au fost vehiculate se numara Adrian Nastase, Dan Iosif si Viorel Hrebenciuc.

Cele patru bratari datand din perioada dacica clasica au fost recuperate in cadrul unei anchete coordonate de procurorul general al Curtii de Apel Alba, Augustin Lazar si comisarul Bujor Florescu, seful Departamentului de Protejare a Patrimoniului National Cultural.

Potrivit anchetatorilor, bratarile au fost furate de retele europene de traficare a obiectelor culturale, au ajuns in America, prin mai multi intermediari.

O a cincea bratara a fost si ea identificata, localizata si urma sa fie adusa in tara dupa expertizarea ei la Paris.

Bratarile recuperate din SUA au fost localizate in iulie 2006, la New York. Anchetatorii au declarat ca acestea se aflau in posesia unui cumparator de buna credinta care a cooperat cu autoritatile romane in procesul de recuperare a lor. Cel care avea bratarile a acceptat sa comunice autoritatilor romane pretul si numele persoanei de la care le-a cumparat. Totodata, acesta a fost de acord sa expedieze bratarile la Frankfurt pe Main, la o banca, unde au fost expertizate de specialisti romani si germani, care au stabilit ca acestea sunt autentice.

Autoritatile germane au colaborat cu cele romane in baza unei cereri de asistenta juridica internationala.
Ancheta in dosarul privind disparitia bratarilor dacice a inceput in 7 iulie 2005, cand Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea in judecata a 13 inculpati, in dosarul nr.45/P/2005, sub acuzatiile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, santaj, proxenetism, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia si sustragerea a doua tezaure alcatuite din 15 bratari dacice de aur, evaluate la 1,5 milioane euro, care au fost traficate ilegal pe piata neagra din tara si strainatate.

Ulterior, ancheta a continuat in dos. nr. 172/P/2005 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia disjuns din prima cauza, in vederea elucidarii situatiei de fapt, identificarii tuturor participantilor a stabilirii contributiei acestora la savarsirea faptelor, precum si pentru recuperarea pieselor celor doua tezaure puse in urmarire internationala prin Interpol.

La 19 septembrie 2006, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia s-a adresat cu cerere de asistenta judiciara internationala autoritatilor competente franceze, solicitand ridicarea si indisponibilizarea altei bratari dacice din aur aflata la Expozitia Bienala a Anticarilor organizata la Grand Palais din Paris. Piesa expusa de Ariadna Galerie din New York apartinea unui cetatean german din Munchen cercetat anterior pentru trafic ilegal cu bunuri culturale. Bratara a fost ridicata de organele judiciare franceze, fiind supusa in prezent unei expertize in vederea stabilirii provenientei si autenticitatii sale, urmand a fi restituita autoritatilor judiciare romane. (NewsIn)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.