Parlamentul European are in vedere o rezolutie care ii permite sa intirzie aderarea Romaniei la UE, prin activarea clauzei de salvgardare. Decizia PE asigura totusi un vot favorabil asupra Tratatului de aderare in 13 aprilie.

Comisia de politica externa si delegatiile interparlamentare ale Parlamentului European au dezbatut ieri raportul asupra progreselor Romaniei si Bulgariei pe drumul integrarii in UE. Desi evaluarea socialistului Pierre Moscovici, raportor pentru Romania, ne-a fost favorabila, membrii Parlamentului European au dat dovada de un optimism prudent si au tinut sa-si ia masuri de siguranta suplimentare privind indeplinirea de catre tara noastra a tuturor conditiilor la data intrarii in Uniune. PE va negocia cu Comisia Europeana si Consiliul European (care reuneste sefii statelor membre) o rezolutie care sa ii acorde un rol mai explicit in activarea clauzelor de salvgardare, in caz de nevoie. Masura este una exceptionala, neexistind in acest moment nici macar o baza legala, intrucit in prezent PE nu are nici un cuvint de spus in activarea clauzelor.

Romania risca un vot umilitorfata de Bulgaria

"Daca mergeam dupa mecanismul normal, riscam un vot foarte strins in 13 aprilie, la diferenta mare de Bulgaria. Asa ca acesta este compromisul la care s-a ajuns: prin implicarea PE in mecanismul de evaluare activa, ne asiguram un vot masiv pentru avizul favorabil in 13 aprilie, dar dupa raportul Comisiei Europene din toamna, Parlamentul European va avea un cuvint mult mai greu de spus pentru o eventuala activare a clauzei de salvgardare", ne-a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Senat, Mircea Geoana.

Dezbaterile de ieri au avut drept scop pregatirea avizului conform al legislativului european, necesar semnarii Tratatului de aderare, Comisia de politica externa avind un rol decisiv in acest sens. Unul dintre membrii comisiei, europarlamentarul ungar Szent-Ivanyi Istvan, ne-a declarat: "Sint convins ca semnarea tratatului cu Romania ar trebui sa aiba loc asa cum s-a stabilit, impreuna cu Bulgaria. Pe de alta parte, este mult prea devreme sa ne pronuntam daca clauzele de salvgardare ar trebui activate. Totul va depinde de performantele Romaniei. Parlamentul European intentioneaza sa adopte o rezolutie asupra dezirabilitatii aplicarii clauzelor la timpul potrivit."

Europarlamentarii - mai critici decit Comisia Europeana

Implicarea mai activa a PE in activarea clauzelor pentru Romania ne diferentiaza din nou de Bulgaria, fata de care nu au existat rezerve. Potrivit senatorului Geoana, socialistii ar fi dorit sa introduca o rezolutie similara si pentru bulgari, care sa permita Parlamentului aminarea integrarii vecinilor nostri, dar este putin probabil sa obtina sprijinul celorlalte grupuri parlamentare, care nu au ingrijorari in privinta Sofiei.

Guvernul, obligat la reforma

Rolul sporit al PE in integrarea Romaniei inseamna probleme suplimentare pentru tara noastra, de multe ori criticile europarlamentarilor fiind mai virulente decit ale comisarilor europeni. In acelasi timp insa este un mod de a tine in continuare sabia deasupra guvernului, care va fi obligat sa continue aplicarea cu sfintenie a masurilor necesare cel putin pina la evaluarea din toamna a Comisiei Europene, alt moment de cotitura pentru parcursul Romaniei catre UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.