Introducerea unui sistem de compensare a voturilor ar putea face proiectul de vot uninominal acceptabil pentru UDMR, a afirmat astazi presedintele Uniunii, Marko Bela, care a sustinut ca, in urma discutiilor avute cu colegii sai din Camera Deputatilor, o astfel de varianta este posibila, informeaza Newsin.

“Am si o stire buna din partea UDMR - colegii mei din Camera Deputatilor au discutat in legatura cu proiectul privind votul uninominal. Se pare ca vom reusi sa ajungem la o solutie acceptabila si pentru UDMR, modalitati de compensare, de echilibrare, astfel ca rezultatul final sa fie proportional fata de cei care participa la vot”, a afirmat Marko, care a explicat ca principala doleanta a Uniunii s-a referit la dezechilibrul rezultat dintr-un vot uninominal care nu se asociaza cu modalitati de compensare.

“Se pare ca vom gasi solutia potrivita, ca voturile care n-au fost valorificate in cazul mandatelor pentru circumscriptiile uninominale sa intre intr-un cos si sa fie valorificate si aceste voturi”, a precizat liderul UDMR, cu referire la o varianta de sistem mixt.

Marko a declarat ca UDMR nu a dorit schimbarea sistemului de vot si el insusi sustine in continuare ca actuala varianta este cea mai potrivita, intruncit nu sistemul prezent este “de vina pentru calitatea Parlamentului sau a partidelor”. Cu toate acestea, avand in vedere ca marea majoritate s-a exprimat pentru un sistem uninominal, UDMR doreste gasirea unei solutii acceptabile. “Am discutat cu colegii din PNL, PSD, vom discuta si cu altii. Eventual vom reusi sa avem un astfel de proiect”, a conchis liderul Uniunii.

Deputatul PD Valentin Iliescu a declarat ca proiectul de lege privind votul uninominal a fost depus deja la Biroul Permanent al Senatului, in calitate de prima camera sesizata, iar initiatorii doresc dezbaterea lui in procedura de urgenta.

Potrivit democratului, semnatarii sunt aproximativ 50 de parlamentari din partea PD, aproximativ 50 de parlamentari din partea PNL si patru ai PSD. Valentin Iliescu a mai precizat ca spera ca procedura de urgenta va fi aprobata de conducerea Senatului, in caz contrar dovedindu-se demagogia semnatarilor. Mai mult, deputatul a spus ca, in cazul in care procedura de urgenta este aprobata, proiectul ar putea fi dezbatut in Comisia pentru cod electoral chiar saptamana viitoare, dupa incheierea sesiunii parlamentare.

In cazul in care proiectul este adoptat de Senat, votul uninominal ar putea fi discutat si adoptat in cursul toamnei si in Camera Deputatilor, in conditiile in care presedintele Basescu anunta, imediat dupa reconfirmarea sa in functia de sef al statului ca intentioneaza sa convoace referendum pentru votul uninominal daca Parlamentul nu adopta legea in acest sens pana la finalul sesiunii legislative care se incheie in aceste zile. Traian Basescu are acordul Parlamentului pentru convocarea consultarii populatiei pe aceasta tema, astfel incat in acest moment dispune de elementele de procedura care sa-i permita sa semneze decretul de convocare.

PNL a anuntat ca Guvernul Tariceanu este dispus, la randul sau, sa-si asume raspunderea in Parlament pentru adoptarea acestei legi in cazul in care politicienii din Legislativ nu se grabesc cu adoptarea sa. Prin asumarea raspunderii, daca nu este introdusa o motiune de cenzura, legea este adoptata fara dezbateri. Daca legea este respinsa la votul de motiune, cade Guvernul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.