Expertii de la Transparency International trag un semnal de alarma.Reprezentantii asociatiei apreciaza ca partidele autohtone sint incapabile sa realizeze politici coerente si eficiente

Expertii Transparency International Romania au prezentat ieri, la sediul Grupului pentru Dialog Social, Raportul National asupra Coruptiei - editia 2005. Concluziile studiului, care are la baza evolutiile la nivel institutional si legislativ de anul trecut, nu sint dintre cele mai optimiste. "Coruptia ar putea fi unul dintre factorii care ar putea bloca semnarea Tratatului de aderare sau, ulterior, ar putea activa clauza de salvgardare care ar duce la aminarea cu un an a integrarii Romaniei", a apreciat expertul pe probleme anticoruptie al Transparency International, Codru Vrabie. Semnalul de alarma tras de reprezentantii in tara noastra ai prestigioasei asociatii nonguvernamentale porneste de la faptul ca, anul trecut, nu s-a reusit aplicarea unei strategii anticoruptie eficiente.

"Analiza noastra asupra politicilor publice arata haosul si colapsul Strategiei Nationale Anticoruptie, aspecte provocate, probabil, de anul electoral", a afirmat Codru Vrabie. El a acuzat "ping-pongul" la care au fost supuse Parchetul National Anticoruptie si Autoritatea Nationala de Control, institutii carora le-a fost redusa plaja de actiune la numai citeva luni dupa ce aceasta fusese largita. In raport se vorbeste si despre disproportia evidenta intre resursele alocate PNA, care sint insuficiente, si asteptarile fata de aceasta institutie. Una dintre cauzele care au dus la esecul demersurilor legate de combaterea coruptiei o constituie, conform raportului, incoerenta manifestata in plan legislativ.

Un alt expert al Transparency International, Adrian Savin, a adus drept exemplu modificarile repetate ale actelor normative care reglementeaza statutul functionarului public.
Iorgovan, exemplu negativ. In subcapitolul referitor la incompatibilitati, Transparency International Romania prezinta cazul deputatului Antonie Iorgovan care, in calitate de avocat, a reprezentat, intr-o prima faza procesuala, un fost secretar de stat invinuit pentru luare de mita in dosarul "SAPARD". "Deputatul-avocat Iorgovan a incalcat in mod expres prevederile Legii 208/2004", se spune in raport, care citeaza articolul de lege conform caruia deputatul sau senatorul care doreste sa exercite si profesia de avocat pe durata mandatului nu poate asista in instanta persoane invinuite de coruptie sau care au comis infractiuni impotriva intereselor financiare ale CE.

Comisiile de control al averilor: doua rapoarte in 8 ani. Documentul prezentat ieri presei consemneaza si esecul inregistrat in ceea ce priveste controlul averilor. "Sub doua legislaturi diferite, comisiile de control al averilor de pe linga Curtile de apel nu au avut activitate doar izolat, cercetarile acestora soldindu-se, in 8 ani, cu numai doua solutii. Potrivit Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe toata perioada anului 2004, aceasta institutie nu a solicitat Comisiei de control al averilor de pe linga ICCJ nici o verificare. Precizam ca Parchetul General a avut in lucru dosare de frauda si evaziune in care au fost implicate si persoane cu functii de demnitate publica. Acest lucru dovedeste ori dezinteresul ori imperfectiunile legii, ori lipsa de incredere in eficacitatea acestei comisii", se arata in raport.

Pe ansamblu, concluzia e una defavorabila, autorii raportului fiind de parere ca formatiunile politice s-au dovedit incapabile sa realizeze politici publice coerente. A existat insa si un aspect considerat pozitiv: aparitia Legii 571/2004, asa-numita "lege a avertizorului public", cea care asigura protectie functionarilor ce semnaleaza incalcari ale legii comise in interiorul institutiilor unde lucreaza.

Coalitia mondiala impotriva coruptiei

Transparency International este singura organizatie neguvernamentala de nivel mondial care are drept obiectiv combaterea coruptiei. Fondata in anii ‘90, coalitia mondiala impotriva coruptiei faciliteaza relatiile dintre reprezentantii societatii civile, mediul de afaceri si reprezentantii guvernelor, monitorizeaza rezultatele obtinute de institutiile publice in procesul de combatere a coruptiei si sugereaza solutii de remediere a deficientelor. Transparency International este prezenta in Romania din 1999.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.