Partidul Social Democrat a hotarat ieri, in sedinta Biroului Permanent National, sa se abtina de la votarea motiunilor simple initiate de PD pe tema sanatatii si agriculturii. Cristian Diaconescu a motivat decizia social-democratilor prin faptul ca 'este nefiresc sa se limiteze responsabilitatea unui partid aflat la putere la o perioada foarte scurta de timp', iar pe de alta parte 'ar fi lipsit de sens' ca PSD sa voteze impotriva motiunilor PD, intrucat unele elemente din cele doua documente sunt reale si nu si-au gasit rezolvarea.

PPSD isi va sustine propriile motiuni simple, care, daca vor fi adoptate, Guvernul va trebui sa aplice imediat masurile cerute de social-democrati privind agricultura si situatia din sanatate. Membrii PSD au participat la dezbaterile pe marginea celor doua motiuni. Deputatul social-democrat Rodica Nassar a subliniat, la randul ei, ca democratii nu sunt in masura sa critice sistemul actual din cele doua domenii, avand in vedere ca PD a fost la putere si poarta responsablitatea a ceea ce s-a intamplat dupa 2004, in conditiile in care acestia au inca foarte multe functii de conducere in sistem.

Totodata, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a subliniat ca prioritatea partidului vizeaza marirea pensiilor. Potrivit acestuia, gasirea resurselor bugetare care sa asigure cresterea valorii punctului de pensie nu este treaba PSD, ci a guvernului, care si-a asumat puterea 'de a da satisfactie milioanelor de oameni'. Social-democratii au reiterat ultimatumul adresat Executivului pana miercuri pentru ca acesta sa prezinte o pozitie oficiala asupra propunerii. Daca Legea privind majorarea pensiilor nu va fi discutata saptamana aceasta in Parlament iar daca nici aceasta solutie nu va functiona, PSD va depune o motiune de cenzura. Potrivit lui Diaconescu, daca proiectul nu va fi adoptat pana la finalul acestei saptamani, PSD va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

Deputatul nu a explicat daca depunerea unei motiuni este posibila in afara perioadelor de sesiune parlamentara ordinara prevazute de Constitutie. De amintit este ca social-democratii au avut o intalnire cu reprezentantii Federatiei Pensionarilor. Conducerea partidului a discutat cu pensionarii si despre necesitatea unei dezbateri pe marginea proiectului de lege privind drepturile sotului supravietuitor, initiat de PSD in 2004, si despre proiectul de lege privind drepturile chiriasilor de peste 65 de ani care se afla in pericol de evacuare. Pe de alta parte, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD nu va vota legea pentru abilitarea guvernului pentru emiterea de ordonante pe perioada vacantei parlamentare, pana cand lucrurile nu se vor clarifica in privinta cresterii pensiilor si a imbunatatirii situatiei din agricultura si sanatate. El a lasat sa se intrevada ca social-democratii vor incerca sa blocheze in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor intrarea pe ordinea de zi a legii de abilitare, iar in cazul in care acest demers nu va reusi, vor vota in plen impotriva adoptarii acesteia.

De asemenea, vicepresedintele social-democrat a anuntat ca joi va avea loc o sedinta a Comitetului Executiv al partidului, for ce reuneste pe membrii conducerii centrale si pe liderii organizatiilor judetene ale PSD. Potrivit lui Diaconescu, in cadrul reuniunii de joi, ar putea fi prezentata o lista largita a candidatilor PSD pentru alegerile euroaparlamentare. 'Agenda inca n-am hotarat-o dar va pot spune ca sunt elemente legate de alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca va trebui sa se prezinte lista. Mai sunt elemente legate de structurarea in interior a Partidului Social Democrat si, evident, va fi discutata o strategie pentru perioada imediat urmatoare' a conchis Cristian Diaconescu. PSD spera ca pana joi lucururile vor fi ceva mai clare pe actele normative si pe discutiile in Parlament si atunci vor putea iesi cu o abordare mai directa .


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.