Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Borbely Laszlo, isi propune ca in doi ani Romania sa aiba deja un proiect privind reimpartirea pe regiuni.

El a precizat ca si presedintele Traian Basescu sustine "foarte puternic ideea reanalizarii si rediscutarii regiunilor, cu atributii administrative foarte precise". "La nivelul UE in 2009, probabil, vom putea incepe discutia cu forurile europene. Noi pana atunci trebuie sa pregatim conceptia noastra si din 2009 pana in 2012 ar putea fi si alegeri regionale", a spus Borbely, citat de Mediafax.
El a subliniat ca exista "un deficit de regionalism si un mare deficit de concept de regionalism", chiar si la nivelul administratiilor locale si judetene, ori al Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR).

"M-am inspaimantat cat de putin stiu aceia care ar trebui sa se ocupe de proiecte regionale despre ce inseamna regionalism. Un drum ce leaga doua judete e considerat proiect regional. Iata de ce trebuie sa discutam foarte mult despre aceste concepte, pentru ca aceia care lucreaza in administratia locala si judeteana sa aiba un concept regionalist", a spus ministrul. Declaratia a fost facuta la sfarsitul saptamanii, la seminarul "Minoritatile nationale in UE".

In acelasi cadru, copresedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a declarat ca anul 2013 este "ultimul hotar" la care se mai admite ca Romania sa aiba actuala structura adminstrativ-teritoriala, anticipand ca in urmatoarea perioada se va accentua tendinta de regionalizare a tarii.

Enache a prognozat ca, in cazul minoritatii maghiare, strategiile se vor diferentia in perioada urmatoare, iar UDMR "va elabora strategii prin care isi va valorifica interesele etnice, lingvistice, religioase, culturale, in directa legatura cu regionalizarea".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.