Europarlamentarii UDMR fac demersuri la Parlamentul European pentru separarea Universitatii de stat Babes- Bolyai.

In acelasi timp, presa autohtona scrie ca europarlamentarii maghiari din Romania cer aceluiasi PE sa condamne comportamentul guvernului roman - din care si colegii lor de partid fac parte -, tot in chestiunea invatamantului universitar in limba maghiara. Deunazi, un parlamentar UDMR dorea musai ca, tot de dragul autonomiei, masinile din "Tinutul Secuiesc" sa aiba alt sistem de inmatriculare decat in restul tarii. Insa nu doar masinile urmeaza sa-si schimbe tablitele in numele simbolurilor identitatii comunitare. In opinia aceluiasi politician, si cainii urmeaza sa aiba o noua infatisare, "o zgarda, un medalion ori o esarfa cu un simbol secuiesc". Oare vor avea insemnele respective caractere runice?

Intr-un gest fara precedent, ministrul de externe din Ungaria a mustrat guvernul de la Bucuresti pentru ca Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor in guvernul Tariceanu, a fost pus sub acuzare de catre procurorii DNA. O fi de ras, o fi de plans?

Tare am dori sa aflam insa ce gandesc serviciile secrete romanesti despre toate aceste chestiuni, mai mult sau mai putin hilare, mai ale ca hotarul dintre separatismul pe criterii etnice si autonomia locala e inca neclar. Dintr-o data, te poti trezi ca ai o mare problema de siguranta nationala, pe care nu stii cum s-o rezolvi, chiar daca esti membru al UE. Pentru ca, probabil, cel putin in urmatorii 30-40 de ani, nu vom afla ce gandesc cu adevarat cei din SRI in privinta acestei chestiuni, sa ne intoarcem nu cu multa vreme in urma, ca sa vedem cum gestiona Securitatea asemenea situatii. Chiar daca se spune ca nimeni nu invata nimic din istorie, e bine sa aruncam, din cand in cand, o privire inapoi. Nu au fost scoase la iveala prea multe documente legate de modul in care serviciile secrete romanesti contracarau, inainte de 1989, ceea ce ele numeau atunci iredentismul maghiar. Dar, din datele pe care le avem, putem sa ne facem macar o idee. Asadar, in vara lui 1984, capii Securitatii linisteau conducerea superioara de partid, sustinand ca sunt calare pe situatie si ca pot combate iredentismul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.