Sesiunea parlamentara se va incheia miercuri dar inainte ca parlamentarii sa intre in vacanta, trebuie dezbatute cele doua motiuni simple initiate de PD si PLD pe domeniile agricultura si sanatate si motiunea PSD tot pe agricultura, care vor fi supuse dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor, luni si marti.

PD si PLD ii cer premierului Calin Popescu Tariceanu, prin intermediul motiunii intitulate "Astazi, criza in sanatate are nume propriu - Eugen Nicolaescu", demiterea Ministrului Eugen Nicolaescu, pe care il considera responabil pentru criza din sanatate si incapabil de folosirea fondurilor venite de la institutiile financiare internationale. Democratii si liberal-democratii ii mai cer premierului organizarea, de urgenta, a unor licitatii transparente pentru achizitionarea de medicamente, aparatura medicala si materiale sanitare, inclusiv pentru programele nationale de diabet zaharat si cancer. De asemenea, in motiune se condamna "destituirile abuzive" de directori de spitale. Cea de-a doua motiune simpla initiata de democrati si liberal-democrati, pe tema agriculturii, intitulata "Decebal Traian Remes - groparul agriculturii romanesti" cere inlaturarea din functie a actualului ministru al Agriculturii, pe motivul ca acesta a intarziat procesul de absorbtie a fondurilor europene pentru agricultura si nu a depus pana in prezent un program coerent de dezvoltare rurala la Comisia Europeana. De asemenea democratii si liberal-democratii solicita majorarea subventiei pentru irigatii la 1.000 de lei pe hectar, achitarea sumelor restante aferente sprijinului pentru producatorii agricoli, un sistem stimulativ pentru productia de lapte si o subventie de 30% pentru motorina. In alta ordine de idei, marti, va fi dezbatuta motiunea simpla initiata de PSD pe tema agriculturii, care potrivit presedintelui PSD, Mircea Geoana se va referi la cei doi ani jumatate de guvernare, inclusiv perioada in care PD a facut parte din guvern.

PD: "E necesar ca PSD si PD-PLD sa isi sustina motiunile"

Secretarul general al Partidului Democrat, Vasile Blaga, a declarat ieri ca motiunile simple initiate de PD si PLD au sanse de reusita doar daca parlamentarii social-democrati le vor vota, la fel cum motiunile simple ale PSD-ului au sanse daca democratii le vor sprijini prin votul lor in Parlament. "Cheia reusitei motiunilor PD-PLD este la colegii social-democrati. Totul depinde de PSD si de felul in care va vota. Noi am anuntat deja ca vom sustine motiunile simple initiate de PSD, fiindca este absolut necesar sa redresam situatia din sanatate si agricultura. Numai asa putem reusi", a spus Blaga. Democratul a tinut sa precizeze ca nu isi poate imagina ce anume i-ar putea determina pe parlamentarii social-democrati sa voteze impotriva motiunilor simple PD-PLD pe tema sanatatii. "In ceea ce priveste domeniul sanatatii, si noi si PSD aveam acelasi punct de vedere, asa ca nu imi pot imagina de ce ar vota altfel decat pentru sprijinirea motiunilor initate de noi. Este adevarat ca in ceea ce priveste motiunea PD-PLD pe agricultura am un mic dubiu, fiindca aici motiunea PSD se axeaza mai mult pe perioada cand ministru era domnul Flutur. Vom vedea insa luni fiecare cum va vota", a conchis liderul PD.

PSD: "Motiunea democratilor trebuie sa faca referire si la esecul guvernarii PNL-PD"

Mircea Geoana a declarat despre demersul PD si PLD de a depune doua motiuni, pe agricultura si sanatate, ca trebuie mai intai ca textul acestora sa fie analizat pentru a vedea daca, intr-adevar, intentiile democratilor sunt serioase. "Mai intai, trebuie sa vedem textul. Daca PD va face motiuni in care sa vorbim cu onestitate despre ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani si jumatate, ne vom uita cu interes. Ne uitam cu deschidere la aceste motiuni, dar acestea trebuie sa vorbeasca pe bune de ultimii doi ani si jumatate de guvernare", a afirmat Geoana. Acesta considera ca, pentru a se constitui intr-un demers serios, motiunea pe agricultura a PD-PLD, ar trebui sa faca referire la ultimii doi ani si jumatate "de esec al guvernarii" din care si PD a facut parte. Marti, va fi dezbatuta si motiunea simpla initiata de PSD pe aceeasi tema, agricultura iar liderul social-democrat a subliniat ca "aceasta va fi, in esenta, constructiva" si, daca va trece, va deveni "un subiect obligatoriu de tematica pentru Guvernul Romaniei".

PRM: "Motiunile PSD singurele constructive"

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ieri, ca din punctul sau de vedere, exista o diferenta foarte mare in privinta sanselor de adoptare ale motiunilor simple ce vor fi dezbatute luni si marti in Parlament. "In legatura cu motiunile initiate de PD si PLD, eu cred ca nu au nici o sansa de a fi adoptate, pentru ca ele au la baza razbunarea impotriva oamenilor si nu problemele concrete. Astfel, motiunea pe agricultura este un fariseism politic intrucat incearca sa ascunda greselile ministeriatului Flutur. La fel, motiunea pe sanatate, escamoteaza viciile sistemului, aruncand vina intr-o singura directie", a opinat Bolcas, care a adaugat ca motiunile initiate de PSD propun o cu totul alta viziune. "Motiunile PSD sunt acele motiuni pe care le-am putea defini drept constructive, deoarece propun solutii reale la problemele existente. Odata adoptate, propunerile din aceste motiuni vor deveni obligatorii pentru guvern si, prin urmare, PRM nu poate decat sa le sustina prin vot, mai ales ca, foarte multe din problemele semnalate au fost ridicate si de noi. Eu unul cred ca motiunile PSD vor gasi sustinerea necesara pentru a trece", a mai spus Lucian Bolcas.

UDMR: "Motiunile PD-PLD sunt legate de oameni, nu de probleme reale"

Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a declarat ieri ca motiunea inintiata de PSD are mai multe sanse sa treaca decat cele doua motiuni pe agricultura si sanatate, depuse de PD si PLD. "Ca sa va spun sincer, habar n-am ce se va petrece cu aceste motiuni simple. Totul depinde de jocurile politice ale diferitelor formatiuni, care pentru mine sunt greu de preconizat. Nu stiu daca vor veni, daca nu vor veni, daca vor vota, cum vor vota. Este si intre ei o lupta si de aceea e greu de spus ce se va intampla", a spus udemeristul. "Este foarte posibil ca unele motiuni sa fie adoptate. Am inteles ca parlamentarii PRM vor sprijini motiunile PSD, nu si pe cele ale PD-PLD. Poate si democratii vor sprijini motiunile PSD",a explicat Arpad. In opinia sa, motiunile simple ale democratilor si liberal-democratilor sunt legate de persoane, vizand demiterea ministrilor liberali de resort, in timp ce motiunea initiata de social-democrati e legata de "probleme reale"din domeniul agriculturii. In ceea ce-i priveste pe parlamentarii UDMR, liderul maghiar a precizat ca acestia vor vota impotriva tuturor motiunilor, in conformitate cu statutul de partid la guvernare.

PNL: "Motiunile-joc ale concurentei intre PD si PSD"

Vicepresedintele PNL, Bogdan Olteanu a declarat ieri ca si PD si PSD incearca sa argumenteze faptul ca se afla in opozitie. liderul liberal a apreciat aceasta situatie drept "foarte ciudata", aratand ca menirea partidelor politice este sa guverneze pentru a-si pune proiectele in aplicare. "In Romania, singurii care vor sa guverneze in acest mandat se pare ca sunt liberalii, alaturi de colegii de la UDMR", a subliniat Olteanu. In opinia sa, PD si PSD au refuzat permanent asumarea guvernarii si nu au decat o singura modalitate de a arata ca sunt in opozitie: depunerea unei motiuni. "Daca PD-ul depune o motiune, social-democratii se simt mai putin 'opozanti' si depun si ei o motiune ca sa fie, cel putin, la fel de opozanti ca PD",a afirmat liberalul. "Cred ca este o concurenta sau un joc al concurentei intre PD si PSD care, pana la urma, ii priveste mai curand pe dansii. Nu este niciun fel de problema sa vina Nicolaescu de doua ori in Parlament pentru a raspunde la motiunile pe sanatate, si o sa vina Remes de doua ori in Parlament sa raspunda pe agricultura", a concluzionat Olteanu.

PLD: "Motiunile nu vor trece datorita colaborarii dintre PSD si PNL"

Liderul Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan a declarat ieri ca nu crede ca motiunile simple, atat cele initiate de PD-PLD cat si cea a PSD vor fi adoptate. "Motiunile sunt un semnal de alarma, atat pentru opinia publica, cat si pentru guvern, insa, ca sa fiu sincer, ma indoiesc ca au vreo sansa de reusita. Nu cred ca parlamentarii social-democrati vor vota motiunile initiate de PD si PLD, cum cred ca nu isi vor vota nici propriile motiuni", a spus Stolojan. In opinia sa, PSD a initiat motiunile pentru a arata ca este un partid de opozitie activ si pentru a-si repara imaginea sifonata. "Pentru PSD, aceste motiuni simple sunt doar un exercitiu de imagine, de propaganda electorala. PSD vrea sa demonstreze ca este partid de opozitie. Vrea cu disperare sa recastige increderea romanilor si sa demonstreze ca nu are nici o colaborare cu PNL, dar cu totii stim ca motiunile simple nu vor trece, tocmai din cauza colaborarii subterane dintre liberali si social-democrati", a concluzionat Stolojan.

PC: "Sansele motiunilor sunt minime"

Senatorul conservator Sabin Cutas considera ca sansele de adoptare pentru cele patru motiuni simple ce vor fi discutate de Parlament luni si marti sunt minime. "Eu unul nu le prea acord sanse de reusita. Motiunile depuse de PD si PLD nu au nici o sansa pentru ca ele nu vor fi sustinute de nici un alt partid, iar in privinta motiunilor PSD, unde ar fi poate o sansa, nici acestea nu cred ca vor trece din cauza absenteismului. Stiti cum e, e sfarsit de sesiune parlamentara, lumea nu prea se inghesuie, mai ales ca si miza acestor motiuni simple este destul de mica. Dupa cum se cunoaste, a fost adoptata la un moment dat o motiune simpla " cea impotriva doamnei Macovei " si, ulterior, s-a constatat ca doamna ministru nu a putut fi inlaturata din functie. De aceea spun ca miza este mica", a declarat Cutas. Senatorul PC a explicat ca, in conditiile in care prezenta parlamentarilor va fi scazuta, motiunile simple nu au nici o sansa de a trece, deoarece ele au nevoie de votul majoritatii membrilor Camerei in care sunt discutate, si nu de votul majoritatii celor prezenti. In privinta atitudinii PC, Cutas a afirmat ca partidul condus de Dan Voiculescu nu va sustine, in principiu, nici una dintre motiuni. "Noi am spus de mai multe ori ca nu vedem utilitatea acestor scandaluri politice. De aceea, macar pana la toamna, credem ca guvernul Tariceanu trebuie lasat sa lucreze", a conchis Sabin Cutas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.