Senatorul Sorin Oprescu, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate a Senatului, a facut referiri la starea fara precedent din sistemul romanesc de sanatate.
Ambulantele devin pe zi ce trece o raritate. In ultimele zile s-au inregistrat 19 victime din aceasta cauza. "In conditiile in care se cunostea inca din primavara acestui an ca vom avea parte de o vara caniculara, ministrul sanatatii trebuia sa vina cu un plan de masuri in sprijinul populatiei. Un ministru nu trebuie sa se rezume doar la masuri pompieristice super-mediatizate. El trebuie sa fie un participant activ pentru prevenirea cazurilor provocate de canicula, prin actiuni de control la unitatile sanitare pe care le are in subordine si la Serviciul de Ambulanta Publica", a declarat Sorin Oprescu. Acesta a reamintit faptul ca licitatia pentru achizitionarea de noi ambulante a fost amanata de ministrul sanatatii mult prea multa vreme.

Acum, aceasta decizie isi produce efectele iar principalul vinovat pentru aceasta situatie este insusi ministrul Nicolaescu. Fostul ministru al sanatatii a comentat si faptul ca masurile de centralizare a sistemului sanitar continua, ministrul Nicolaescu dorind sa-si subordoneze si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). "Prin subordonare, dl. Nicolaescu va desfiinta Consiliul de administratie al CNAS, care are atributii in administrarea si gestionarea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate. In acest fel, ministrul va avea control total asupra fondurilor gestionate de CNAS", a explicat Sorin Oprescu. "Ii reamintim domnului ministru ca in 2004, cand au preluat guvernarea, CNAS era coordonata de Ministerul Sanatatii prin OUG 150/2002, dar aceasta era o institutie autonoma, iar presedintele CNAS era ordonator principal de credite. Prin subordonarea CNAS se va distruge si unul dintre principiile fundamentale ale asigurarilor nationale de sanatate si anume participarea persoanelor asigurate, a statului si a angajatorilor la managementul fondului de sanatate, astfel acestea nemaiputand fi numite asigurari sociale de sanatate. Cu trecerea timpului se dovedeste ca politica pe care PSD-ul a aplicat-o pentru sanatate in perioada 2000-2004 a fost una foarte buna. Altfel nu ne explicam de ce, dupa numai doi ani si jumatate de guvernare portocalie, da cu dreapta in stanga", a comentat Oprescu starea actuala a sistemului sanitar din Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.