PD si PNL s-au inteles sa-si achite datoria din campania electorala fata de firma de publicitate a lui Felix Tataru, dar mai au de negociat impartirea posturilor vacante de parlamentar.

Daca nu se inteleg cu Tariceanu, PD risca sa piarda in Parlamentul national ceea ce cåstiga in Parlamentul European.

Protocolul Aliantei prevede succesiunea mandatelor de parlamentar, asa ca daca pleaca un democrat, locul sau revine automat urmatorului clasat de la PNL.

Cum democratii par favoriti ai alegerilor pentru PE, iar majoritatea celor propusi pe liste sunt actuali parlamentari, PD ar putea pierde cåteva mandate nationale in favoarea PNL.

Acum, cele doua partide si-au blocat sase posturi de parlamentar, pentru ca PD nu e de acord ca in locul celor patru oameni de-ai sai, demisionari din Parlament, sa faca loc unor liberali.

PD si PNL trebuie sa ajunga la un compromis pentru ca aceste mandate sa fie atribuite partidului care le-a detinut initial, si nu in functie de ordinea candidatilor de pe listele electorale din 2004.

Liberalii si democratii mai au de asteptat pana vor obtine in instanta incetarea Protocolului Aliantei. Daca in privinta datoriei restante din campanie, din 2004, catre firma lui Felix Tataru PNL si PD par sa fi ajuns la un acord, tensiunile se mentin la impartirea posturilor vacante de parlamentar. Pe de alta parte, democratii risca sa piarda si mai multe mandate nationale dupa eventuala victorie la alegerile pentru Parlamentul European.

PD este, potrivit sondajelor, principalul favorit al euroscrutinului, dar in conditiile in care isi trimite din actualii parlamentari la Bruxelles, locurile acestora vor reveni automat PNL, in baza Protocolului Aliantei. Daca nu, pot fi blocate tot de catre PNL, iar in ambele variante "favoritul PD" risca sa iasa in pierdere si sa numere mai putine voturi in Parlamentul national. Protocolul Aliantei parafate in 2003 prevede succesiunea mandatelor intre liberali si democrati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.