Presedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, a anuntat ieri, la finalul Delegatiei Permanente a partidului, adoptarea unei rezolutii prin care se solicita PSD sa isi asume in mod transparent guvernarea, alaturi de PNL.
"Condamnam partidele din coalitia suspendarii presedintelui - PSD si PNL - pentru ignorarea semnificatiei votului de la referendum", a afirmat liderul PLD. De asemenea, liberal-democratii au acuzat guvernul de lipsa de interes pentru problemele europene de actualitate, avand in vedere ca nu a existat nicio dezbatere publica pe tema Tratatului Constitutional, nicio informare sau consultare a populatiei. Presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali, Valeriu Stoica, a pledat pentru formarea Uniunii pentru o Noua Republica, care ar reprezenta un nou regim politic asupra caruia trebuie sa se pronunte cetatenii. El a aratat ca pentru reforma institutionala a Romaniei este necesar ca cetatenii sa opteze "fie pentru republica parlamentara, fie pentru republica prezidentiala sau prezidentiala consolidata", pentru a elimina "ambiguitatea care exista in prezent, concurenta permanenta dintre functia prezidentiala si cea de prim-ministru". "Noi credem ca aceasta noua republica nu se poate realiza doar cu sprijinul partidelor politice, chiar daca ele nu pot fi ignorate in procesul unui nou contract social. In acest proces trebuie angajati, in primul rand, cetatenii Romaniei", a precizat Stoica.

"Actuala organizare institutionala nu sustine interesele cetatenilor. Este nevoie de o noua Constitutie. Uniunea pentru o Noua Republica este o alianta a cetatenilor Romaniei si a fortelor politice pentru o miscare menita sa duca la un nou contract social", a adaugat liderul peledist. De asemenea, el a subliniat ca PLD nu propune instaurarea republicii prezidentiale, ci cere organizarea unui refrendum prin care cetatenii sa decida asupra regimului politic. La randul sau, presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a acuzat faptul ca "in Romania sunt doua feluri de opozitii: o opozitie serioasa facuta de PLD si PD si o opozitie de catifea sau o opozitie negociata, de troc, pe care o face PSD". In opinia sa, social-democratii ar trebui sa iasa din opozitie si sa-si asume guvernarea. In alta ordine de idei, Flutur a anuntat ca PLD va participa singur pe liste la europarlamentarele din toamna, pentru a-si testa forta electorala, in perspectiva alegerilor generale din 2008. "Suntem un partid nou si dorim sa ne validam prin alegeri, dorim sa ne masuram fortele", a declarat presedintele executiv al PLD. Totodata, el a aratat ca participarea pe liste proprii la alegerile pentru Parlamentul European nu inseamna incetarea colaborarii cu PD, ba dimpotriva, colaborarea parlamentara cu democratii va fi mai stransa. Flutur a anuntat ca luni va avea loc prima sedinta a grupurilor parlamentare reunite PLD-PD, in cadrul careia se va stabili strategia comuna a celor doua formatiuni referitoare la motiunile simple pe tema agriculturii si sanatatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.