Fostul negociator sef al Romaniei la UE, europarlamentarul PSD, Vasile Puscas, a precizat, ieri, ca inaintea formularii unei pozitii oficiale a Romaniei in problema Tratatului Constitutional, era nevoie de o dezbatere serioasa, in care sa fie implicati si cetatenii tarii noastre, in conditiile in care acest document reprezinta vointa populatiei statelor Uniunii Europene.

Potrivit lui Puscas, politicile europene vor afecta si tara noastra si, ca atare, cetatenii Romaniei ar fi trebuit sa afle directiile pe care tara noastra va merge, dupa ce respectivul document, care va reprezenta unitatea politica a Europei, va fi aprobat. De asemenea, Puscas si-a exprimat regretul ca, desi discutiile pe marginea acestui subiect au existat la nivelul statelor membre ale UE inca de la mijlocul anului 2005, Romania nu a fost un actor activ, ci unul in asteptare.

La Bruxelles, se anunta in aceste zile discutii dificile pe tema Constitutiei Europene. Presedintele Traian Basescu a prezentat, ieri, inainte de a pleca din tara, pozitia delegatiei Romaniei cu privire la principalele teme de dezbatere din cadrul Consiliului European de vara. Seful statului a afirmat ca principalul subiect va fi legat de Tratatul Constitutional, iar solicitarea Romaniei va fi de compromis, adica realizarea unui tratat de amendare a celor trei tratate ale Uniunii Europene. In replica, Vasile Puscas, europarlamentar PSD si fost negociator sef pentru Romania, considera ca declaratia presedintelui nu poate reprezenta o pozitie oficiala a statului. "Mi-este foarte greu sa fac un comentariu despre pozitia oficiala a Romaniei, deoarece nu-mi este cunoscuta decat doar din cateva declaratii sumare ale presedintelui si ale ministrului de externe.

Tema Tratatului Constitutional este extraordinar de vasta si fantastic de importanta pentru noi si cred ca nimeni n-ar putea sa-si faca o opinie din asemenea enunturi extrem de generale", a declarat Puscas. In opinia fostului negociator sef al Romaniei la UE, filosofia de baza a Tratatului Constitutional este ca acest document reprezinta initiativa si vointa cetatenilor si statelor si ar fi fost necesar in formularea pozitiei oficiale a tarii noastre, sa fi existat o dezbatere mai insistenta in care sa fie antrenat publicul, iar cetatenii sa fie sensibilizati cu aceasta tema. "Din perspectiva politicilor europene care vor afecta si Romania, este foarte clar ca interesul fiecarui cetatean din Romania ar fi fost sa afle, cel putin in perspectiva interesului de comunitate nationala, care sunt traiectoriile, care sunt liniile pe care Romania ar urma sa mearga, acum, cand se traseaza terenuri noi in discutiile in care se stabilesc elementele de baza a ceea ce isi propune sa fie un document care va reprezenta unitatea politica a Europei. De asemenea, in opinia europarlamentarului PSD, faptul ca presedintia germana si-a pus pe agenda aceasta tema este un lucru pozitiv, domnia-sa exprimandu-si speranta ca va finaliza acest demers, in sensul ca se va decide la Consiliul European organizarea unei conferinte interguvernamentale, in perioada iulie-august, pentru a discuta o lista de subiecte care ar rezulta din tratate. "Chiar daca nu va fi un tratat constitutional, trebuie sa fie un document, un aranjament juridic, prin care Europa sa poata functiona competitiv. U.E. pierde in competitie cu Statele Unite aproape doua puncte anual, la capitolul competitivitate, datorita unui mangement greoi, care impiedica valorificarea la maxim a potentialului existent. Interesele noastre sunt foarte mari si ar trebui sa existe o lista de prioritati strans legate de acestea", a adaugat Puscas.

Nu in ultimul rand, europarlamentarul PSD sustine ca, de la mijlocul anului 2005, au existat discutii la nivelul statelor membre dar, din pacate, Romania nu a fost un actor activ, ci unul in asteptare, iar acum tara noastra porneste discutiile de la vechiul tratat parafat in octombrie 2004 si ratificat de Romania in mai 2005. Vasile Puscas reproseaza actualei Puteri lipsa eficientei, inexistenta consultarilor cu cetatenii, ceea ce se va rasfrange negativ inclusiv asupra guvernantilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.