- Domnule Serban Nicolae, PSD a fost furat pentru cateva zile de "mirajul guvernarii", insa a decis sa ramana in Opozitie. Este aceasta cea mai buna varianta pentru social-democrati?

- Categoric aceasta a fost cea mai buna solutie pe care o puteam lua, fiind una corecta pentru situatia de astazi. Daca la momentul aflarii rezultatelor la alegerile din decembrie 2004 ne-am considerat indreptatiti sa solicitam formarea Guvernului si sa revendicam postul de premier, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a impus punctul de vedere intr-o maniera neconstitutionala in opinia noastra, solutia corecta este sa ramanem in Opozitie fata de aceasta Putere, pana cand alegerile vor decide o alta structura a Parlamentului si vor impune o alta majoritate.

- Va place sau nu, trebuie sa admiteti ca PSD nu depaseste 20 la suta in sondajele de opinie. In momentul predarii mandatului, acum doi ani, fostul lider Adrian Nastase lasa partidul la... 32 la suta. Volumul "Romania Europeana", lansat recent de acesta, a fost extrem de bine primit atat in interiorul PSD, cat si in mediile politice. Reprezinta acest veritabil program social-democrat modern si european, o solutie pentru actualul PSD?

- Am citit o buna parte din volumul mare, dupa ce am parcurs, initial, versiunea prescurtata a acestei carti si sunt si eu convins ca este un veritabil program social-democrat consistent, actualizat, care trebuie analizat de PSD fara mari dificultati. Nu este deloc in contradictie cu documentele noastre actuale asumate ca partid si cred ca se inscrie in linia contributiilor pe care Adrian Nastase le-a adus partidului, de-a lungul timpului. Atat in calitatea sa de presedinte, presedinte executiv sau prim-vicepresedinte al partidului. Este un lider politic de exceptie, care si-a asumat valorile social-democrate si care contribuie, cu forta intelectuala si maturitatea politica pe care le are, la identificarea solutiilor prin care PSD poate sa-si recastige electoratul. Partidul are nevoie de toti liderii sai si de toti cei care, prin gandirea social-democrata si prin asumarea unor principii si valori de stanga, pot sa contribuie la cresterea impactului formatiunii noastre in ochii electoratului. Elementul esential al revigorarii PSD este acela al renuntarii la ideea ca reforma in partid sau innoirea acestuia inseamna indepartarea lui X sau a lui Y.

- Atat PD, cat si PNL, va acuza ca doriti doar castigarea atentiei electoratului prin masuri populiste. Premierul Tariceanu, nimeni altul decat cel pe care l-ati sprijinit in Parlament, sustine ca aprobarea proiectului PSD privind pensiile ar arunca in aer "economia romaneasca"...

- Toate acuzatiile PD sunt o mare minciuna, specific acestui partid fara identitate, fara doctrina, fara trecut si fara viitor. Cat timp se continua cu acelasi program de guvernare impus de Alianta D.A. si cat timp, exceptand ministrii si secretarii de stat, toti cei numiti pe baza de carnet de membru democrat raman in functii in teritoriu, acest partid dovedeste ca nu se poate rupe de guvernare. Si ca atare, nu ne putem amesteca in eventuale formule de guvernare cu acest tip de partide care exceleaza prin demagogie. In ceea ce priveste insa legea pensiilor, ea tine nu atat de faptul ca un partid este la Putere sau in Opozitie, ci de structura majoritatii parlamentare. Daca noi obtinem sprijin parlamentar, atunci discutam de sustinerea unui anume proiect de lege, si nu de un program de guvernare. Pretentia premierului si a PNL, ca o astfel de lege ar arunca economia romaneasca in aer, reprezinta nestiinta sau rea vointa. Mai mult, acuzele potrivit carora nu am identificat sursele de finantare, nu stau in niciun caz in picioare, in conditiile in care am identificat deja aceste surse. Este vorba de sume din comertul cu produse de tutun sau bauturi alcoolice, din jocurile de noroc, de cote procentuale din profitul unor companii nationale cu o rentabilitate cunoscuta si consacrata. Sursele de finantare exista si sunt solide. Mai mult, in ceea ce priveste utilizarea unor resurse provenite din privatizari sau exploatarea unor companii nationale, sa nu uitam ca vorbim de o avere acumulata prin munca pensionarilor de astazi. Mi se pare firesc ca produsul muncii lor sa fie sprijin pentru perioada de batranete.

- Este batalia pentru electorat atat de mare, incat doua partide de opozitie, PSD si PD, sa depuna in acelasi timp, motiuni simple pe aceleasi teme?

- PD arunca cu pietre in balta si se amageste ca PSD va incerca sa le scoata. Noi am mai depus motiuni simple, chiar pe teme similare, iar PD respingea cu vehementa acuzele respective, neincetand sa ridice osanale la adresa Cabinetului Tariceanu si a domeniilor care erau atunci criticate. Totul era perfect, numai rautatea si invidia PSD era cea care dorea sa distruga marile realizari ale Aliantei D.A. Acum, insa, brusc au descoperit ca lucrurile merg prost, si in sanatate si in agricultura, si vor descoperi ca acestea trebuie contestate si in invatamant si in justitie, etc. De aceea nu vreau sa pierdem timpul comentand aberatiile liderilor PD. Din punctul nostru de vedere, ramanem consecventi politicii noastre de Opozitie si semnalelor serioase si consistente pe care le tragem, in interesul cetateanului, la adresa actualului Cabinet.

- Are PSD forta de a castiga viitoarele alegeri? Care este cheia eventualului succes?

- PSD are forta de a castiga viitoarele alegeri. Pe langa acuzatiile nedrepte la adresa PSD, a existat intotdeauna o constanta in a recunoaste, chiar de catre adversarii nostri politici, a faptului ca suntem cel mai eficient partid la guvernare, ca avem cei mai buni specialisti pentru a ne indeplini programul si ca guvernarile noastre, in special cea dintre 2000 si 2004, au generat rezultate economice si o stabilitate politica de invidiat. Nu cred ca electoratul PSD, care este foarte sentimental si patimas, s-a dus la alte partide. Noi nu avem un electorat oportunist, fluctuant si labil. Acesta, cand vrea sa-si manifeste dezamagirea fata de politica PSD, ramane acasa. Trebuie sa le redam increderea alegatorilor si sa-i aducem din nou la urne. PSD va devansa clar PD la alegeri si lucrul acesta se va vedea. Scrutinul local va demonstra forta reala a candidatilor PSD, a programelor politice pe care le propunem noi. Cred ca efortul colectiv al social-democratilor poate fi cheia succesului la viitoarele alegeri.

- Cu toate acestea, tensiunile din interiorul partidului aduc prejudicii de imagine...

- Aceste incidente sunt minore. Exista capcana exagerarii lor, a tentatiei de a fi in centrul atentiei. Trebuie sa ne reorientam, insa, spre interesul nostru principal si anume recastigarea increderii electoratulu


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.