- Doamna Nicolai, PNL a semnat acordul pentru infiintarea polului de centru-dreapta, alaturi de PNTCD si AP. Se incearca astfel o inviere a Conventiei Democratice? Este vorba despre o tentativa a PNL de a atrage o parte a electoratului de dreapta, pierdut dupa 2000?

- Categoric, intre actuala formula de colaborare si Conventia Democratica, nu exista niciun fel de legatura. Nu vom intelege sa participam intr-o asociere de partide intr-un proces electoral.

- In acest caz, despre ce colaborare va fi vorba, daca excludeti o colaborare parlamentara si electorala?

- Este o colaborare intre cele trei partide, pentru regandirea si promovarea valorilor dreptei autentice, atat a celor liberale cat si a celor crestin-democrate: libertate, subsidiaritate, garantie a proprietatii. Nu, nu avem o decizie de a crea o structura electorala.

- Este acest pol o contrapondere la cel anuntat de PLD si PD?

- Nu, acest pol nu este o contrapondere la cel anuntat de fostii nostri colegi, este un demers al nostru, pe care l-am gandit demult si care nu doreste decat sa atraga atentia opiniei publice cu privire la confiscarea valorilor de dreapta de catre formule politice revendicate din structurile socialiste.

- In alta ordine de idei, premierul Tariceanu a invitat partidele la consultari legate de stabilirea pozitiei Romaniei fata de tratatul Constitutiei Europene. In contextul in care Consiliul European, care are aceasta tema pe agenda sa, va avea loc joi si vineri, credeti ca mai este timp pentru formularea unei pozitii coerente a Romaniei pe aceasta tema?

- Pozitia Romaniei poate fi formulata coerent pana la aceasta data. Din punctul meu de vedere, este o consultare normala si utila si sunt convinsa ca marea majoritate a partidelor din Romania doresc deblocarea procesului constitutional si relansarea lui. Este foarte util acest proces, pentru o Europa unita este vital.

- De ce are loc aceasta dezbatere atat de tarziu, dupa ce au trecut peste 5 luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, exact acum, inaintea Consiliului European?

- Pentru ca, de principiu, a fost pe agenda imediata a Uniunii Europene. Este un subiect important pe agenda in momentul de fata.

- Care este pozitia PNL in privinta Tratatului Constitutiei Europene?

- Noi credem ca si demersul Germaniei si al actualei presedentii portugheze vor trebui sa gaseasca solutii constitutionale, in acord cu tratatul de la Roma, pentru deblocarea acestui proces, care in mod firesc nu mai poate fi reluat, odata ce Constitutia a fost respinsa de Franta si Olanda, dar pot exista alte cai, in care prevederile constitutionale se pot atasa altor tratate, ca cel de la Maastricht sau de la Roma. Pentru asta, va trebui o decizie europeana, nu romaneasca.

- Conducerile PNL si PSD s-au intalnit, astazi, la Palatul Victoria. Despre ce s-a discutat?

- Nu stiu de acesta intalnire, am aflat si eu din presa. Probabil ca subiectul este regimul pensiilor.

- Legat de pensii, are PNL un proiect in acest sens?

- Da, avem un proiect de majorare, in baza legii 19, a cuantumului pensiei. In opinia mea, putem discuta de o majorare gradata pentru ca asa cum a promovat PSD acest proiect de lege, el va duce la un deficit bugetar de circa 6%, ceea ce este inadmisibil din punctul de vedere al Uniunii Europene si poate bloca realizarea altor proiecte cu finantare europeana. In conditiile in care depasim deficitul, putem fi sanctionati in realizarea altor proiecte.

- Cum vedeti initiativa lansata de trei europarlamentari UDMR in PE de a obtine sprijin in favoarea reinfiintarii Universitatii Bolyai cu predare in limba maghiara, in contextul in care partenerii Dvs. de guvernare fac din ce in ce mai multe presiuni in exterior?

- Acest demers este unul constant al UDMR-ului. Exista sectii in limba maghiara la Cluj si nu numai la Cluj. Eu cred ca, in conditiile autonomiei universitare si cu respectarea legii, exista posibilitatea ca orice universitate de acest tip sa se infiinteze, fara un privilegiu de finantare.

Care este miza europarlamentarelor pentru PNL? Ce va propuneti pentru aceste alegeri?

- Ne propunem obtinerea unui procentaj de 20% si trimiterea in Parlamentul European a unor oameni capabili, care sa reprezinte interesele Romaniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.