Dintre cele doua Camere, Senatul simbolizeaza apogeul secretomaniei.

Stenogramele sedintelor Birourilor permanente, copiile listelor de prezenta semnate de parlamentari, dar si cererile de motivare a absentelor fac parte dintre informatiile pe care Institutul pentru Politici Publice (IPP) a incercat, de-a lungul ultimilor ani, sa le obtina de la cele doua Camere ale Parlamentului, fiind necesare insistente sau chiar procese, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.
Intr-un top alcatuit de IPP, printre cele mai bine pazite secrete din Camera Deputatilor si Senat figureaza, de asemenea, voturile parlamentarilor la sedintele din plen, voturile parlamentarilor in sedintele din comisii, lista angajatilor birourilor parlamentare din teritoriu, lista celor 4.500 de beneficiari ai ecusoanelor pentru masini, situatia deplasarilor in strainatate ale parlamentarilor, situatia sumelor decontate de deputati si senatori pentru birourile lor parlamentare, dar si executia bugetelor celor doua Camere.

"Dintre cele doua Camere ale Parlamentului, Senatul simbolizeaza apogeul secretomaniei. Astfel, nici unei cereri de informatii publice formulate de IPP nu i s-a raspuns pozitiv, Institutul fiind nevoit sa isi apere in instanta dreptul la informare", au precizat reprezentantii IPP.
IPP crede ca unul dintre "cele mai bine pazite secrete" din Camera Deputatilor il reprezinta copiile dupa listele de prezenta semnate de parlamentari. Reprezentantii Institutului au spus ca vor sa afle in ce masura semnaturile unor deputati ar fi putut fi falsificate, dar li se refuza acordarea unei copii a listei de prezenta, pe motiv ca semnaturile sunt informatii cu caracter personal. Din acest motiv, IPP a actionat in instanta Camera Deputatilor, procesul fiind pe rol. De asemenea, IPP a solicitat celor doua Camere sa puna la dispozitie copii dupa cererile de motivare a absentelor deputatilor si senatorilor. In anul 2005, timp de trei luni, Camera a transmis informatii in acest sens, dupa care a blocat accesul IPP la acest tip de date. De curand, justitia a dat castig de cauza Camerei Deputatilor in aceasta problema. IPP a reusit sa convinga cele doua Camere ale Parlamentului sa isi modifice regulamentul, astfel incat voturile parlamentarilor la sedintele de plen sa fie publicate si consemnate. Adrian Moraru a declarat ca desi in curtea Parlamentului nu se afla niciodata mai mult de cateva sute de autoturisme, au fost acordate peste 4.000 de ecusoane cu sigla Parlamentului.

Din acest motiv, IPP va solicita celor doua Camere informatii despre toti posesorii acestor ecusoane, urmand sa le dea publicitatii. Pe de alta parte, reprezentantii Institutului au atras atentia asupra faptului ca executia bugetelor celor doua Camere nu este publicata in Monitorul Oficial, fiind considerat un document clasificat, disponibil doar persoanelor care au drept de acces la documente secrete (pe baza unui certificat Orniss). Institutul va actiona in instanta ambele Camere pentru declasificarea acestor documente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.