Practica discutiilor, consultarilor, a fost extinsa si la Palatul Victoria. Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu a invitat astazi partidele parlamentare la consultari pe teme de actualitate ale agendei europene.

Intre problemele ce vor fi discutate la Palatul Victoria, prioritara este abordarea pozitiei pe care Romania o va avea fata de reforma Tratatelor Uniunii Europene, in perspectiva Consiliului European ce va avea loc joi si vineri la Bruxelles.Tariceanu a anuntat, luni, la finalul Biroului Politic Central al PNL, ca invita partidele pentru a formula un punct de vedere oficial al Romaniei, in conditiile in care, la nivel european, exista un blocaj din cauza pozitiilor divergente exprimate de Olanda si Franta. Premierul Tariceanu se va consulta cu partidele parlamentare si in privinta datei la care Romania va organiza alegerile pentru Parlamentul European, in a doua jumatate a acestui an, avand in vedere ca, potrivit Tratatului de Aderare la UE, Romania este obligata sa organizeze scrutinul pana la sfarsitul
anului in curs. Premierul a spus ca va avea discutii separate si cu membrii comisiilor parlamentare pentru politica externa si pentru afaceri europene. La consultari vor fi prezenti si liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor.

PRM, fara Vadim Tudor

PRM va fi prezent la consultari, insa fara presedintele Corneliu Vadim Tudor care a declarat luni ca nu va participa pentru ca nu are timp de acestea, dar PRM va fi reprezentat de o delegatie condusa de vicepresedintele executiv, Lucian Bolcas. "Eu nu merg, dar il trimit pe vicepresedintele executiv, deputatul Lucian Bolcas, impreuna cu alti doi fruntasi ai partidului", a spus liderul PRM. In ceea ce priveste data alegerilor pentru Parlamentul European, Vadim Tudor a spus ca ii este indiferenta ziua, doar sa nu fie fraudate. "Sa le faca atunci cand vrea; mi-e indiferent. Pot fi organizate cand vor ei, cu conditia sa nu se fure", a subliniat presedintele PRM. Despre Tratatul Constitutional, C.V. Tudor a precizat ca PRM are aceeasi pozitie ca si Franta, Olanda si Polonia. "Atata timp cat nu tine cont de radacinile crestine ale Europei si nu se pomeneste de natiune, nu este nimic de votat. Nu este o Constitutie, ci o bataie de joc", a afirmat liderul PRM.

UDMR vrea euroalegeri pe 11 noiembrie

UDMR a confirmat, prin vocea presedintelui executiv al formatiunii, Kelemen Hunor, prezenta la Palatul Victoria, dar nu a nominalizat componenta delegatiei partidului. UDMR considera ca data optima pentru organizarea alegerilor europarlamentare ar putea fi 11 noiembrie. Hunor a spus ca, pentru a doua parte a anului 2007, principalul punct pe agenda europeana a Romaniei trebuie sa fie legat de modul in care sunt absorbite fondurile europene.

PC crede in "puterea dialogului"

Si conservatorii se vor prezenta la consultarile cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea pe care o reprezinta va trimite o delegatie la consultarile de astazi. "In ceea ce priveste invitatia pe care au primit-o partidele parlamentare de a se prezenta la Palatul Victoria intr-o runda de consultari cu premierul, PC va fi prezent. Noi credem in puterea dialogului si in ceea ce inseamna consfatuirile, daca ele sunt sincere, si am raspuns invitatiei premierului", a sustinut Bogdan Ciuca. Deputatul conservator a declarat ca delegatia PC care se va prezenta la Guvern va fi condusa de fostul ministru Codrut Seres.

PSD va aborda tema fondurilor comunitare

In ce priveste Partidul Social Democrat, liderul acestuia, Mircea Geoana, a declarat ieri, ca la intalnirea pe care premierul Tariceanu o va avea cu reprezentantii partidelor parlamentare, va trebui abordata si tema ratei "ridicole" de absorbtie a fondurilor comunitare. "Sunt absolut convins ca pe langa data alegerile europarlamentare, care este o decizie importanta fara discutie, si pe langa dezbaterea despre tratatul constitutional, unde este bine ca primul ministru sa informeze care este pozitia Romaniei inainte sa mearga la Summitul de la Bruxelles, o dezbatere suplimentara ar trebui legata de fondurile europene si de rata de absorbtie care este ridicola. Aceasta intalnire trebuie sa fie folosita si pentru o discutie serioasa despre fonduri europene", a precizat presedintele PSD.

PD, indecis

Conducerea Partidului Democrat nu luase inca, in cursul dupa-amiezii de ieri, o decizie privind prezenta si mandatul cu care se vor prezenta la consultarile cu premierul. Liderul PD, Ioan Oltean, ne-a declarat ca se va lua o decizie in urma unei intalniri pe care conducerea partidului o va avea in cursul serii si dupa ce va fi analizata agenda consultarilor propuse de Calin Popescu Tariceanu, dar si dupa ce se va lua act de continutul invitatiei, respectiv temele care urmeaza sa fie abordate in timpul discutiilor. Referitor la data alegerilor pentru Parlamentul European, un subiect propus pentru discutii de catre premier, presedintele PD, Emil Boc, declarase inca de luni ca luna octombrie ar fi cea mai potrivita pentru organizarea scrutinului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.