Odata esuate negocierile referitoare la formarea unui alt guvern, pesedistii si-au amintit brusc de usturatorul esec inregistrat la referendum si de scorul lor electoral la zi - putin peste 12 procente.

Dureroase, amintirile au readus in actualitatea unora cel putin problema responsabilitatii pentru dezastrul inregistrat de social-democratia mioritica. Cum ochii s-au indreptat automat spre liderul Mir-cea Geoana, in fostul partid-stat s-au declansat imediat jocurile de culise. Trezirea pesedistilor la cruda realitate a coincis cu revenirea in peisajul public a lui Adrian Nastase - motiv potrivit pentru ca in urechile lui Geoana sa fie fluturata amenintarea pe care inca o mai poate reprezenta fostul lider al PSD. Spaimos din fire si oricum nesigur de dainuirea sa in fruntea PSD-ului, Geoana a intrat pe loc in alerta. De aici si pina la o noua tulburare a apelor pesediste nu a mai fost decit un pas. Dupa ce a ignorat lansarea ultimului volum scris de Adrian Nastase, "Romania europeana, un proiect politic social-democrat", Mircea Geoana a aflat din presa ca fostul sau lider nu se multumeste cu preocuparile literare ci ar vrea sa revina in topul politic - presedinte al PSD, de preferinta. Ca vrea Nastase nu ar fi nimic, dar cum mai multi pesedisti cauta cu disperare un lider puternic, capabil sa readuca partidului apusa splendoare si putere, se spune deja ca cele doua vointe s-au unit - de la sine inteles ca in primul rind contra lui Geoana.

Alertat, Geoana a pus mina pe telefon si l-a sunat pe Nastase.

Aflata initial pe surse, povestea telefonului a fost confirmata chiar de actualul lider al PSD. Desi Geoana s-a abtinut de la orice detalii, acestea au fost oferite cu larghete de aceleasi surse, care au sustinut ca succesorul lui Nastase la cirma PSD-ului si-a cerut scuze pentru absenta de la lansarea cartii, a rugat sa-i fie dat si lui un volum (cerere rapid satisfacuta, cu o dedicatie suspect de neutra: "Cu ginduri bune") si s-a aratat interesat de gasirea unei "formule de colaborare pe programe si proiecte". Daca asa au stat lucrurile, trebuie mentionat ca, public, Geoana nu a ezitat sa sublinieze "problemele" pe care le are Nastase cu Justitia si sa afirme in context ca posibilul lui colaborator pe programe si proiecte, trebuie, mai intii, sa-si rezolve situatia cu dosarele, dupa fiind indreptatit sa devina "apt combatant eligibil". Fara a sti exact ce a vrut sa spuna Geoana, banuim ca este vorba de un fel de permisiune data lui Nastase de a mai candida pentru functii in partid, in cazul in care Justitia il declara nevinovat. Daca tot il considera pe Nastase "un om politic cu potential important", Mircea Geoana s-a gindit sa mai ciunteasca putin pe ici, pe colo, potentialul in cauza, declarind ca "nu sint multi" pesedistii care il sustin pe Nastase in calitate de "reformator" al partidului.

Primul meci se va juca luni

Pina sa vada Geoana si PSD-istii ce anume vrea - si poate sa faca Nastase, scandalul iscat ca urmare a cererii Organizatiei PSD Bucuresti de a fi sanctionati vicepresedintii Victor Ponta si Vasile Dincu va permite acestora din urma sa revina asupra necesitatii asumarii raspunderii pentru esecul demersului de suspendare a presedintelui Basescu. Cel mai vulnerabil in aceasta problema este liderul Mircea Geoana, care de altfel a si facut tot ce a putut pentru a evita sau amina orice discutie pe tema. Scadenta l-a ajuns insa, in sedinta Biroului Permanent de luni fiind prognozate tunete si fulgere. Cine si cum va scapa, vom vedea atunci. Oricum, cu sau fara Nastase dar cu alegerile europarlamentare atirnind deasupra capului, viitorul lui Geoana nu suna tocmai bine.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.