Senatul nu i-a acordat dreptul Guvernului de a emite Ordonante pe durata vacantei parlamentare. Desi toate comisiile de specialitate ale camerei superioare au avizat proiectul de lege prin care Executivul era abilitat sa emita ordonante, in plen doar senatorii PNL si UDMR au votat in favoarea acestui proiect
Decizia nu are precedent in viata parlamentara de dupa 1989, blocand practic procesul de legiferare pe durata vacantei parlamentarilor.

O coalitie ad-hoc formata in Senat de catre PD, PSD, PC si PRM a respins proiectul de lege venit de la guvern care abilita Cabinetul Tariceanu sa emita ordonante pe durata vacantei. Guvernul solicita acest drept pentru 11 domenii. Pozitia partidelor aflate oficial in opozitie a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat toate comisiile de specialitate au avizat proiectul Guvernului, uneori cu unanimitate de voturi. In multe din comisii nici macar nu au fost aduse amendamente, iar in celelalte acestea erau minore, vizand adesea precizari de ordin terminologic. Cel mai clar exemplu este cel al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala, condusa de pesedistul Cristian Diaconescu, unde avizul favorabil a fost adoptat in unanimitate, fara amendamente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.