Doi oameni si-au pus in cap sa-l scoata pe Vanghelie primar. Unul ii pileste limba si dintii si-l invata maniere. Altul ii umfla muschii si-l pazeste de adversarii din partid. Ei sint Sorin Oprescu si Dan Ioan Popescu.

Marian Vanghelie a fost patru ani primar la sectorul 5. Vara trecuta a cistigat un nou mandat, direct din primul tur. Ambitia sa este de a cistiga Primaria Bucurestiului. Vanghelie nu este singur. In spatele sau se afla Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, si Sorin Oprescu, senator si vicepresedinte al partidului. Popescu este cel care l-a desemnat drept candidat, in ciuda reticentelor manifestate de cei mai multi dintre liderii PSD. Oprescu este cel care l-a sustinut in Delegatia Permanenta a PSD in fata celor care sugerau ca ar trebui facuta o alta nominalizare.

Un produs garantat de Oprescu

Strategul electoral-sef al campaniei lui Vanghelie este Sorin Oprescu. A candidat de doua ori din partea PSD pentru Primaria Capitalei. Ca director de campanie, Oprescu ia pentru a treia oara de la zero refacerea temelor unui candidat la primarie. Numai ca de aceasta data ii face temele lui Vanghelie. Oprescu si-a propus sa fie mai mult decit un consultant tehnic de campanie. El vrea sa se implice personal si sa incerce un transfer de notorietate si incredere de la propria sa persoana spre Vanghelie. "Pentru primele zile de campanie mi-am propus sa merg cu Vanghelie si sa-l fac sa socializeze cu toate marile grupurile sociale si profesionale. Sa-l invat sa vorbeasca pe limba lor.

Nu zic sa-l voteze, dar macar sa-l asculte. Se poate spune ca sint un fel de consultant pentru comportamentul civic. Insa mergem pe ideea unui Vanghelie natural si nu un Vanghelie prelucrat", spune Sorin Oprescu.

Lectiile de la miezul noptii

"Ne intilnim zi de zi la 12 noaptea si lucram pina la 3-4 dimineata. Eu sint obisnuit din noptile de garda, iar Vanghelie de cind ii urmareste noaptea pe cei care dau cu matura. Ne intilnim la sfirsitul fiecarei zile si tragem linie la tot ce s-a intimplat si la tot ce s-a scris. Ii spun: Aici a fost bine, acolo ai gresit", spune Oprescu.

Directorul de campanie al candidatului PSD recunoaste ca Vanghelie are probleme cu exprimarea, insa doar in public. "Ii spun: Vanghelie, vorbeste doar in propozitii. Du o idee pina la capat. Pentru ca, atunci cind trebuie sa raspunda unei chestiuni, vrea sa spuna toate ideile deodata", explica Oprescu unele dintre incoerentele lui Vanghelie. Acesta este de parere ca sfaturile sale sint mai degraba formale. "Din experienta sa de primar, cunoaste care sint problemele bucurestenilor. Este capabil sa se gindeasca la solutii. Eu il ajut sa gaseasca formulele convingatoare pentru solutiile cu care vine Vanghelie. Apoi, mai sint si inginerii care stiu foarte bine ce se poate si ce nu se poate face, ca nici eu nu am cum sa le stiu pe toate", explica Oprescu.

Dupa Dan Ioan Popescu, Oprescu este omul pe care Vanghelie il asculta si in care are incredere cel mai mult. "Vanghelie ma asculta, dar este si nabadaios. Ii zic: Vanghelie, spune asta, iar el uneori imi spune: Nu pot. Ce imi spui nu simt. Si daca oamenii te simt ca nu crezi ceea ce spui cred ca ii minti", relateaza Oprescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.