Situatie tensionata la discutiile cu seful statului. Spre deosebire de consultarile din data de 28 mai, de la Palatul Cotroceni, cand PSD a venit cu o delegatie numeroasa, condusa de Mircea Geoana, de aceasta data social-democratii au fost reprezentati doar de secretarul general, Titus Corlatean si de vicepresedintii Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea si Victor Ponta.
In conditiile in care o runda de discutii era programata sa dureze o jumatate de ora, delegatia PSD a parasit sala dupa cateva minute. Diplomat, Titus Corlatean a subliniat, la finalul consultarilor, ca formatiunea social-democrata a raspuns pozitiv invitatiei presedintelui Romaniei din respect si curtoazie pentru institutia prezidentiala si din dorinta de a explora gasirea unei solutii pentru iesirea din criza. El considera ca formula de guvernare propusa de Traian Basescu, si anume un Executiv PNL-PD-PLD, este sortita esecului, fiind nerealista, iar responsabilitatea de a propune solutii pentru iesirea din criza politica apartine presedintelui si primului ministru.

In opinia sa, puterea si guvernarea de dreapta au provocat actualul blocaj politic si prin urmare nu PSD are obligatia de a veni cu sugestii sau solicitari pentru rezolvarea situatiei. Titus Corlatean a explicat pozitia PSD, de nesustinere a formulei de guvernare PNL-PD-PLD, prin faptul ca aceasta si-a demonstrat deja, in mod clar, 'epuizarea si depasirea limitelor sale' si, mai mult decat atat, nu poate fi considerata o varianta realista si serioasa deoarece, din cele trei partide propuse, PNL a spus ca nu este de acord, iar PLD, practic, nu exista ca formatiune parlamentara. Secretarul general al PSD a precizat ca in discutia cu presedintele Traian Basescu i-a amintit acestuia de interpretarea corecta a rezultatului alegerilor din 2004, cand 'aceia care au castigat si au obtinut un rezultat majoritar sunt cei care au propus un proiect si un program social-democrat', sugerand, intr-un fel, ca situatia creata la momentul actual este urmarea faptului ca seful statului a ignorat invingatorii alegerilor legislative, care erau indreptatiti sa formeze guvernul. Potrivit lui Titus Corlatean, orice formula guvernamentala va rezulta in final, ea trebuie sa se axeze pe rezolvarea problemelor grave din agricultura, sistemul de pensii, sanatate, justitie, precum si a celor legate de rata absorbtiei fondurilor europene. In opinia PSD, 'presedintele Romaniei nu are inca solutii la acest moment', dar, 'dincolo de batalia pentru putere si ciolan dintre PD si PNL', social-democratii se arata deschisi la gasirea unor solutii pentru iesirea din criza.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.