Dupa consultarile pe care le-a avut, vineri, cu partidele parlamentare, Traian Basescu nu a putut sa traga decit o singura concluzie: PSD prefera sa ramana netransparent la putere, iar PNL accepta in continuare sa fie santajat de social democrati. Pe scurt, seful statului recunoaste ca pe scena politica nu se anunta nici o schimbare notabila.

In ciuda eforturilor depuse dupa reconfirmarea in fruntea statului, presedintele Traian Basescu nu a reusit sa determine schimbarea din functia de prim-ministru a lui Calin Popescu Tariceanu si nici sa aduca la putere in Parlament o "majoritate transparenta". Formula pe care a propus-o Basescu - un guvern PNL-PD-PLD - a fost respinsa categoric de liberali si pesedisti, care oricum au tratat cu dispret intilnirea cu Basecu, trimitind la Cotroceni lideri din esaloanele doi-trei. Motiv pentru presedinte sa-i expedieze rapid de la Cotroceni. Intilnirea cu PNL a durat doar opt minute.

La finalul consultarilor, Basescu a spus ca, din discutiile cu partidele, a inteles urmatoarele lucruri: 1. PSD "prefera sa ramina netransparent la guvernare si sa continue politica de santaj la adresa PNL". 2. PNL nu a acceptat sansa de a nu mai fi santajat de PSD si prefera sa ramina sub controlul grupurilor Patriciu, Hrebenciuc si Fenechiu. 3. Grupul minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara, precum si PC, si UDMR au manifestat bunavointa pentru rezolvarea situatiei politice, dar, din pacate, acestea au un potential de vot mic. 4. PD si PLD sint singurele partide care sustin propunerea initiata de Basescu, care a tinut sa precizeze ca solutia pe care a propus-o el "mai are un sustinator de mari proportii: electoratul".

Basescu a mai spus ca "decizia este in primul rind la PNL si la primul-ministru si in al doilea rind la PSD". Presedintele a apreciat ca motivele pentru care se doreste continuarea starii de ambiguitate sint legate de refuzul de a apela la solutia democratica a anticipatelor, dar ca sint si "alte motive", pe care insa nu le mentioneaza acum. "Corectitudinea analizei mele va fi confirmata luni, la motiunea de cenzura", a spus, la final, Traian Basescu.

In preambulul declaratiei, Traian Basescu a explicat de ce cere atit de insistent inlocuirea Guvernului. "In momentul de fata, aceasta institutie esentiala a statului roman nu functioneaza sau functioneaza foarte prost." El a dat drept exemplu incapacitatea Executivului de a combate efectele secetei, situatia din sanatate sau lipsa preocuparilor de a absorbi fondurile comunitare. Basescu a pus accentul si pe pe incoerenta din politica externa. De altfel, in debutul discutiilor cu delegatia PLD, Traian Basescu a tinut sa puncteze ca unii politicieni de la putere considera ca rusii nu au stat suficienti ani in Romania, din moment ce se doreste aducerea unor trupe ruse, facind referire astfel la o declaratie recenta a ministrului liberal al Apararii, Teodor Melescanu.

Potrivit lui Basescu, cauzele blocajului politic se refera la faptul ca Executivul nu indeplineste trei conditii: nu este eficient, are o legitimitate indoielnica - atit timp cit PNL nu a participat sub aceasta denumire in alegeri -, iar sustinerea parlamentara este netransparenta, oficial fiind un guvern cu o sustinere parlamentara de doar 18-19%.

Seful statului a sustinut ca propunerea pe care a facut-o viza "ranforsarea Guvernului prin refacerea Aliantei". Presedintele s-a aratat convins ca propunerea sa ar fi putut da sansa "fortelor liberale din Parlament", nominalizind PNL si PLD, de a-si regindi traiectoria politica.

"Propunerea viza si solutionarea lipsei de comunicare institutionala intre premier si presedinte, ca urmare a atitudinii, a pozitiei pe care primul-ministru, pe care eu l-am desemnat, a avut-o in ceea ce priveste suspendarea si demiterea presedintelui", a mai spus Basescu.

Presedintele a precizat ca doreste sa se refere si la primul-ministru, subliniind ca nu vrea sa-l critice. "As face o scurta referire la primul-ministru, fara sa-l critic. Constat ca a fost printre acei lideri politici care s-au asezat alaturi de Vadim Tudor, domnul Iliescu, Attila Verestoy, in campania de suspendare si demitere a presedintelui Romaniei. Mai mult, dupa suspendare, premierul a spus ca presedintele trebuie sa plece. Iata ca populatia a spus altceva si atunci cine trebuie sa plece?", a spus Basescu.

El a mentionat ca intrebarea sa este una retorica, la care nu asteapta raspuns.
Partidele au iesit din Cotroceni asa cum au intrat

PSD. A venit la Cotroceni cu o delegatie nereprezentativa: Titus Corlatean, Victor Ponta si Ecaterina Andronescu. Geoana si alti grei au preferat sa ramana in fata televizoarelor. Discutiile au durat maximum 20 de minute, cu tot cu formalitatile protocolare. Mesajul social democratilor a fost clar: nu sustin formula guvernamentala PNL-PD-PLD propusa de Basescu. Potrivit unor surse din PSD, citate de MEDIAFAX, social democratii ar fi afirmat ca solutia pentru rezolvarea crizei ar fi intoarcerea la rezultatul votului de la alegerile parlamentare din 2004, cind electoratul a preferat un program de stanga. Aceleasi surse au declarat ca Basescu ar fi spus ca nu crede ca asa s-ar putea depasi criza politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.