Pe liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, il lasa nervii in conditiile in care, in ciuda optimismului afisat, isi numara orele de stat in scaunul din fruntea Guvernului

"Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!". Acesta este finalul amenintator al scrisorii premierului catre seful statului, prin care Tariceanu il anunta pe Traian Basescu ca nu participa astazi la negocierile de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern

In plenul Parlamentului, inaintea citirii motiunii de cenzura a PD, Calin Popescu Tariceanu s-a ratoit la adresa deputatului PD Cezar Preda, cei prezenti la scena afirmand ca premierul l-ar fi jignit pe reprezentantul democrat

Ieri, premierul a primit o adevarata lovitura, care confirma ca tot mai multi ii intorc spatele. Dupa ce a anuntat public ca se duce la consultari cu social-democratii, la vila de protocol Lac 1, liberalii au asteptat in van mai bine de jumatate de ora. Niciun membru PSD nu a venit la intalnire

Surse diplomatice ne-au confirmat ieri faptul ca liderul PNL nu are acces in SUA nici ca turist si nici ca sef de Guvern

Limbaj socant folosit de premierul Calin Popescu Tariceanu la adresa presedintelui Romaniei, Traian Basescu: "Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!". Avertismentul, care suna ca o amenintare, sta scris negru pe alb in scrisoarea oficiala pe care Calin Popescu Tariceanu, in calitate de prim-ministru, i-a trimis-o ieri sefului statului, Traian Basescu.

La aceasta scrisoare redactata in termeni extrem de duri s-a adaugat si o ironie, este adevarat ca sub forma de declaratie. "Daca as fi tatal lui (al lui Basescu - n.red.) i-as spune cum ii spun baiatului meu cand avem musafiri si el se joaca si mi-e teama sa nu sparga: . Probabil ca asa ar trebui sa i se spuna lui Basescu."

Scrisoarea ce contine amenintarea cu pricina a fost menita sa-l informeze pe Traian Basescu despre faptul ca premierul nu va fi prezent azi la consultarile de la Cotroceni. Epistola contine nenumarate acuze pe care premierul le aduce presedintelui: "negocieri cu partidele politice pentru depasirea unei crize politice pe care tot dumneavoastra ati declansat-o", "puneti atata energie in destabilizarea partidelor politice". Premierul il acuza de fapt pe Basescu de a fi aruncat "scena politica in haos". Tariceanu considera ca negocierile de la Palatul Cotroceni reprezinta "un episod dintr-o intriga meschina, menita sa va satisfaca setea de putere". Motiv pentru care premierul ii comunica presedintelui ca "nu voi lua parte la acest joc politic bazat pe minciuna si dezinformare". Tariceanu le-a recomandat insa colegilor liberali sa fie prezenti la discutiile de la Presedintie, deoarece "PNL a fost, este si ramane fidel principiilor democratice, care presupun respectul fata de institutiile statului si fata de normele de civilizatie ale politicii", dupa cum se arata in scrisoare.

"in final, ar trebui sa va amintesc, din nou, de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!", se arata in finalul scrisorii deschise pe care Tariceanu i-a trimis-o presedintelui.

La ora inchiderii editiei, liberalii erau in plina sedinta de conducere pentru a stabili mandatul cu care se vor prezenta la negocierile cu Traian Basescu.

Ultima rasuflare prim-ministeriala

Presedintele a propus un guvern PD-PNL-PLD. Vrea insa capul premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL. Consilierul prezidential, Cristian Preda, a recunoscut ca PSD nu este exclus din calculele pentru formarea unui nou guvern. Fostul consilier prezidential, Elena Udrea, secretar executiv al PD, a prognozat ca in PNL va avea loc o adevarata revolutie, care se va termina cu debarcarea lui Tariceanu. De altfel, premierul a primit o lovitura chiar de la finul sau, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. Acesta a recunoscut ca suspendarea presedintelui Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala daduse aviz negativ, a fost o greseala.

Scenarii

Numele lui Vasile Blaga, al Monicai Macovei si al lui Mircea Geoana au fost vehiculate in ultimele zile ca posibili prim-ministri pentru un viitor guvern. Nenumarate scenarii au fost facute in ultima saptamana, in conditiile in care PNL, PD si PSD au fost in febra intalnirilor. Guvern PD-PNL-PLD fara Tariceanu, guvern PNL-PSD, guvern PSD-PD. Nici o varianta nu a fost ratata. PSD ar putea face jocurile. Mandatul social-democratilor pentru negocierile de astazi este sa-i propuna presedintelui un guvern minoritar PSD condus de liderul Mircea Geoana. in ciuda tuturor zvonurilor, negocierilor si intalnirilor, ultimul cuvant il are insa presedintele Traian Basescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.