Consiliul Reprezentantilor Unionali al UDMR se va intalni sambata, la Palatul Culturii din Targu-Mures, intr-o sedinta care sta sub semnul unui singur cuvant: tensiune.

Nemultumita de rezultatele referendumului, o parte a membrilor Uniunii doreste ca "seniorii" Marko Bela sau Verestoy Attila sa isi asume esecul referendumului si sa demisioneze din fruntea Uniunii. Vocile contestatare din interiorul UDMR sustin ca, dupa esecul constituirii unei liste comune pentru Parlamentul European, acest al doilea test al referendumului, picat si el, ar trebui sa dea de gandit conducerii Uniunii. Ramane de vazut daca masa critica formata in UDMR va avea suficienta putere sa determine o schimbare fundamentala in Uniune.

"Autocritica e departe de UDMR"

Dupa ce senatorul UDMR de Cluj, Peter Eckstein Kovacs, si presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, au cerut demisia conducerii Uniunii, mai multe voci din UDMR au indicat ca s-ar putea ca si liderii unor filiale, precum Arad, Bihor, Timis, Alba, sa propuna la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de sambata tragerea la raspundere a "greilor" UDMR pentru decizia gresita de la referendumul privind demiterea lui Traian Basescu. in plus, aripa Tokes va zice si ea "nem" conducerii UDMR: deputatul Uniunii, vicepresedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro Tibor, a anuntat ca va cere la sedinta CRU demisia presedintelui UDMR si a liderilor grupurilor parlamentare maghiare din Camera Deputatilor si Senat.

Marko Bela: se impune o comunicare mai eficienta

De cealalta parte, "mai-marii" UDMR vor insista la sedinta CRU ca in urma esecului de la referendum nu ar trebui sa cada capete in Uniune, concluzia lor fiind ca formatiunea maghiara trebuie "sa se ocupe mai mult de problemele locale, de cetateni". Presedintele UDMR, Marko Bela, este de parere ca in urma referendumului se impune o comunicare mai eficienta si o colaborare cat mai stransa cu diversele paturi ale societatii maghiare din Transilvania: cu reprezentantii bisericilor istorice maghiare, cu sfera civila, cu intelectualitatea si cu organizatiile profesionale. Liderul Marko Bela va veni cu mesajul continuarii dialogului purtat de ani de zile, dar care in ultimele luni a devenit mai rar.

Schimbari la varful piramidei maghiare

In orice caz, la sedinta CRU de la Palatul Culturii vor fi schimbari majore la nivelul conducerii de varf a Uniunii: mai intai, miniparlamentul UDMR va alege noul lider al Prezidiului Executiv al UDMR. Presedintele UDMR, Marko Bela, a si anuntat deja ca il va sustine pe deputatul Uniunii, seful campaniei electorale impotriva sefului statului, Kelemen Hunor. Decizia vine dupa ce, in urma cu trei luni, actualul presedinte executiv al UDMR, unul dintre cei mai influenti oameni din Uniune, Takacs Csaba, si-a anuntat decizia de a se retrage din functie. Pe urma, Consiliul Reprezentantilor Unionali va alege sambata si presedintele, vicepresedintii si secretarii CRU. De asemenea, sambata se va decide si conducerea Consiliului Autonomiei Culturale, structura infiintata la Congresul UDMR din primavara cu rolul de a hotari in probleme legate de invatamant si cultura, adica acele aspecte reglementate in Statutul Minoritatilor. Presedintele CRU, Gyorgy Frunda, a explicat ca noul Consiliu al Autonomiei Culturale, aparut in urma desfiintarii fostului Consiliu de Coordonare al Uniunii (CCU), va fi un organism care va avea peste 100 de membri, "75 alesi in mod direct, 25 alesi pe functii corporative, care vor lua hotarari in problemele culturale locale, de la scoala la teatru, absolut tot".

Analize, strategii

Pe langa analiza referendumului, CRU va discuta si despre actualul context politic din Romania, referindu-se in acest sens si la declaratiile radicalilor maghiari din Uniunea Civica Maghiara care au spus ca vor renunta la dezideratul autonomiei si vor cere direct independenta tinutului Secuiesc. La sedinta CRU se va discuta si despre politica de viitor a UDMR: eventuala strategie cu privire la formarea unui nou guvern si strategia formatiunii la alegerile europarlamentare.

Frunda: E posibil un guvern PSD-PD-UDMR

Un guvern fie "curat PSD", fie PSD-PD-UDMR. Acestea sunt variantele pe care le intrevede senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care este convins ca PSD va depune propria motiune de cenzura. Senatorul UDMR a afirmat ieri ca Guvernul Tariceanu II "slabeste pe zi ce trece, deci se coace o motiune de cenzura". in opinia sa, formula guvernamentala propusa de presedintele Basescu este "moarta din start", iar actualul Guvern, din ce in ce mai slab, nu va cadea prin motiunea de cenzura a PD, ci dupa una depusa de PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.