declara vicepresedintele democratilor, Ioan Oltean

Domnule Oltean, ati declarat sau nu, ca ati oferit bani unor parlamentari pentru a-i convinge sa semneze motiunea de cenzura? Domnul Bogdan Olteanu, nimeni altul decat presedintele Camerei Deputatilor, asa sustine...

Este o dezinformare grosolana. Va spun exact ceea ce am spus eu. Fiindca in Birourile Permanente ale Camerelor reunite am fost acuzati ca am facut presiuni, amenintari, asupra unor membri ai Parlamentului pentru a-i forta sa semneze motiunea de cenzura, am replicat ca un partid, precum al nostru, care se afla in Opozitie, nu poate face un lucru specific doar formatiunilor politice aflate la Putere, care detin instrumentele necesare unui asemenea demers. Noi am fi putut fi acuzati, eventual, ca am dat altceva... Orice altfel de interpretrae este tendentioasa si nu corespune in niciun fel afirmatiilor noastre.Este treaba domnului Bogdan Olteanu ce concluzii s-a grabit sa traga, insa, repet, am spus foarte clar ca nu am facut presiuni sau am apelat la cai neortodoxe pentru obtinerea semnaturilor pentru motiune. Toti cei care au decis sa sustina acest demers au facut-o conform propriei constiinte si, probabil, convinsi de oportunitatea motiunii.

Ati depus cu mari eforturi aceasta motiune. Chiar va amagiti ca actualul Guvern va cadea, in conditiile in care PSD si PRM nu par dispuse sa sustina demersul PD?

Nu este usor intr-un Parlament in care doua treimi din acesta s-a coalizat impotriva presedintelui Basescu si a PD, sa gasesti sustinatori ai unei motiuni. Suntem intr-o situatie atipica in Romania. Un Guvern care are o reprezentare parlamentara minima de 20 -25 la suta este sustinut de o majoritate parlamentara care se situeaza la 65-70 la suta. Din pacate, aceasta majoritate nu poate fi identificata, pentru ca refuza sa recunoasca acest lucru. Niciunul din partidele care sustin Guvernul, exceptand PNL si UDMR, nu recunosc ca il sprijina. Ma refer aici la PSD si PRM, si ca atare, este greu sa gasesti oameni care sa vina sa sprijine o motiune de cenzura. Pe de alta parte, una din consecintele posibile ale reusitei demersului nostru poate fi si un prim pas spre alegeri anticipate, ori parlamentarii care au sustinut tentativa de debarcare a sefului statului nici nu se gandesc sa ia in calcul aceasta varianta. Acum intelegeti de ce a fost atat de greu sa-i convingem pe unii dintre parlamentarii independenti ca poporul nu mai vrea sa auda de Cabinetul Tariceanu. Demersul PD si al PLD este necesar in conditiile in care 75 la suta dintre romani au dat un vot de blam actualului Parlament si, bineinteles, Guvernului.

Pe 'piata' sunt aruncate, intentionat sau nu, informatii potrivit carora o alianta PSD-PD nu este prea departe de a fi realizata. Cat adevar se ascunde in spatele acestor speculatii?

In mai multe randuri, zilele trecute, s-a incercat sa se creeze aceasta posibilitate. Subliniez foarte clar ca PD nu ia in calcul niciun fel de alianta cu vreun partid, fie el PSD sau altul, in vederea unei noi majoritati parlamentare pentru preluarea guvernarii. PD va merge la guvernare doar in urma unor alegeri anticipate sau la termen! Suntem insa interesati ca acest Guvern, care nu mai are nicio legitimitate, sa cada! Sa se constituie o alta majoritate transparenta care sa-si asume pe fata toate riscurile guvernarii. Ori, motiunea tocmai acest lucru isi propune. Este necesar ca electoratul sa cunoasca foarte clar cine guverneaza si cine sustine parlamentar Executivul.

PSD nu exclude varianta depunerii propriei motiuni de cenzura. Veti sustine demersul social-democratilor, in eventualitatea in care motiunea PD va cadea?

Conform normelor constitutionale nu mai pot depune intr-o sesiune parlamentara o noua motiune de cenzura acei parlamentari care au semnat deja pentru depunerea uneia. Toti ceilalti parlamentari, sau o parte dintre acestia, pot initia o motiune de cenzura fara niciun fel de probleme. Deocamdata, noi suntem interesati doar de propria noastra motiune. Daca aceasta nu va avea succes, suntem dispusi sa sustinem orice demers care vizeaza debarcarea actualului Guvern.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.