Marko Bela a declarat ieri ca UDMR va vota impotriva motiunii de cenzura 'Guvernul Tariceanu trebuie sa plece', inaintata de Partidul Democrat.

'Nu se poate sa fim in guvern si sa sa votam pentru schimbarea guvernului', a explicat presedintele UDMR, care a continuat spunand ca, 'daca am avea o alta pozitie, am iesi din guvern, dar nu e cazul'. Marko Bela a precizat ca initiativa PD a fost gresita chiar de la 'punctul ei de plecare', intrucat motiunea s-a bazat pe rezultatele Referendumului, care a avut ca obiect ramanerea sau nu in functia de presedinte a lui Traian Basescu si nu schimbarea Parlamentului sau a Guvernului. In opinia presedintelui UDMR, clasa politica poate trage concluzii importante din rezultatele referendumului din 19 mai, dar 'este absolut gresit sa pleci de la rezultatele acestuia si sa ajungi la concluzia schimbarii Guvernului'.

Marko Bela crede ca reprezentantii PD nu au gasit alte motive pentru initierea unei motiuni de cenzura, intrucat actualul Cabinet este unul nou, care abia de acum inainte trebuie sa demonstreze ca este capabil sa impuna anumite masuri. Liderul UDMR crede ca motiunea 'nu va trece' de Parlament, la dezbaterile ce vor avea loc luni, UDMR urmand sa-si precizeze clar punctul de vedere in acest sens. Marko Bela a afirmat ca Guvernul este sustinut in Parlament, dar aceasta sustinere nu este transparenta. 'Deocamdata, stim cine nu ne sustine. Ar trebui sa stim si cine ne sustine', a declarat liderul UDMR, apreciind ca 'pentru a guverna in siguranta, ai nevoie de o majoritate transparenta in Parlament, pe baza unor acorduri foarte clare. Acest guvern a fost sustinut in Parlament. O parte din proiectele guvernului sunt votate de Parlament. E insa o incertitudine - cine, cum, de ce ne sustine'. Tot ieri, presedintele UDMR a anuntat ca sambata se va intruni, la Targu-Mures, Consiliul Reprezentantilor Unionali al formatiunii pe care o conduce, in cadrul caruia va fi numit un nou presedinte executiv. 'La aceasta reuniune va avea loc numirea prezidiului executiv si al unui presedinte executiv care sa raspunda de mai multe domenii. Va avea loc o innoire in acest segment al conducerii UDMR. Totodata, unii dintre vicepresedintii executivi ai UDMR vor fi schimbati', a spus liderul udemerist.

Cel mai vehiculat nume pentru functia de presedinte executiv este cel al deputatului Kelemen Hunor. Marko Bela a tinut sa precizeze ca in cadrul Consiliului vor fi luate in discutie si viitoarele strategii ale UDMR pentru perioada 2007-2009. Liderul UDMR s-a referit, in acest context, la alegerile pentru Parlamentul European, exprimandu-si speranta ca acestea vor fi organizate cat mai curand, Bela propunand luna octombrie sau cel mai tarziu in noiembrie. El a precizat ca partidul sau isi va pregati o strategie politica pentru acest eveniment. 'Vom discuta despre prioritatile UDMR pentru anii 2007-2009. Vom avea in vedere in principal alegerile europarlamentare si cele parlamentare. Este momentul sa stabilim o strategie privind aceste alegeri. De asemenea, vom discuta statutul modificat al UDMR si vom stabili si parametrii, mult mai profund si consistent, cu propria noastra comunitate', a mai spus Marko Bela.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.