Scoaterea din sertarele ascunse ale pesedistilor a stenogramelor sedintelor interne la nivel inalt ale partidului de guvernamant si dezvaluirea lor opiniei publice ridica perdeaua: oare ce discuta oamenii puterii atunci cand se intalnesc in spatele usilor inchise? Stenogramele dezvaluie imaginea socanta a modului in care si-a exercitat puterea PSD. Astazi va lasam sa va edificati asupra subiectelor dezbatute la sedintele Delegatiei Permanente din 5 ianuarie si 12 ianuarie 2004. Nastase da la inceput de an sfaturi politice pentru combaterea "baietilor astia", adica opozitia. De remarcat usurinta cu care este abordat subiectul legat de dominatia asupra presei care neaparat trebuie sa transmita un semnal "pozitiv" (stia si dr. Stute). Se vorbeste despre TVR 1 sau TVR 2, care sunt canale numai bune de folosit de catre PSD. "Noi montorizam numai presa centrala", le reproseaza colegilor sai Nastase, in vreme ce despre presa locala spune deschis ca trebuie "sa ne implicam cu bani", iar analistii obedienti partidului-stat trebuie sa ia cu asalt televiziunile si radiourile particulare. Sunt mentionate in discutii si nume cunoscute cititorilor nostri, cum ar fi Mangold, reuniunea de la Sinaia, Ringier, Ion Tiriac.
l "O prima problema este cum cuplam actiunea guvernamentala cu actiunea electorala, politica. Este foarte important sa sincronizam actiunea guvernamentala cu actiunea electorala, politica. Unora nu le va placea, dar sigur ne putem permite" - Adrian Nastase.
"Care vor fi temele noastre pentru 2004 din punct de vedere al ofensivei politice? Ne trebuie trei-patru teme pe care sa le calcam in permanenta. O alta tema impotriva nu mai e neaparat partidul-stat, desi astazi am vazut un interviu al unei cucoane de la Institutul de Politici Publice care vorbea despre partidul-stat-mafiot. Noi avem de acum a ne bate nu numai cu partidele care se vor purta probabil elegant, ci ne vom bate cu o serie de ONG-uri care vor fi submarinele de atac pe sub apa din partea opozitiei si ele vor lansa teme, ele vor incerca sa ne atace. Noi va trebui, in mod categoric, sa intram mult mai serios, asa cum am vorbit, pe zona ONG-urilor si o sa facem o discutie in care fiecare dintre noi, data viitoare, spune ce organizatii neguvernamentale in care este el membru si pe care le-a creat, ce anume poate sa faca. Sa facem o lista cu ele, dar cu fiecare in parte, nu asa, in general, vorbim despre ONG-uri, ca tot am vorbit despre ONG-uri si cum le cream, dar practic nu s-a intamplat mai nimic.
Avem o problema sa cream un Institut de Politici Nepublice sau Private - Institutul de Politici Private? Cream 15 institute din astea si dam sarcina fiecaruia, celor care nu au ONG-uri acasa, le dam sarcina sa-si faca fiecare doua ONG-uri acasa. Nu se mai poate!" - se ratoieste Adrian Nastase.

l "Presa este tema pe care noi o gestionam cel mai prost si asta pentru ca nu vrem sa ajungem pana la urma la o formula coagulata." "Noi am mai facut la un moment dat, l-am rugat pe Valentin Nicolau sa faca nu numai o analiza a stirilor. La stiri lucrurile se echilibreaza cumva, ca rar mai reusim noi sa mai dam o informatie pe pozitiv, dar, in orice caz, nu intra nimic pe negativ despre ceilalti." "Daca TVR 2 discuta critican-du-ne pe noi, nu e bine."

l "Nu va ascund faptul ca mai am 68 de legi pe care le tin ca un pachet ca nu am ce sa le dau sa manance si intram in electorat. M-ati inteles? Este adevarat ca am 94 de initiative legislative care sunt in dezavantajul nostru si nu ma intereseaza si pe alea le plimbam. Aceeasi treaba e si la Camera Deputatilor" - recunoaste cu sinceritate Nicolae Vacaroiu.
In stenograma din 12 ianuarie cititi si va cruciti, stimati cititori, ce inteleg pesedistii din "rezolvarea chestiunilor de bucatarie" si cum se dau "sugestiile constructive" catre diferitii factori decizionali.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.