Mai putin de jumatate dintre actualii parlamentari se pot mindri ca au un singur carnet de partid. Iar numarul traseistilor politici este in continua crestere.

Finalul campaniei pentru referendum si tentativa PD de a depune o motiune de cenzura au generat in ultimele doua saptamini o serie de plecari de parlamentari din partidele "anti-Basescu", iar framintari interne se manifesta peste tot. Nu se stie la aceasta ora daca cei doi pesedisti care au semnat motiunea ramin sau nu in partid, nu se stie daca Mihai Lupoi mai are un viitor in PNL sau daca Petru Calian nu va fi exclus din PC, partid care tocmai ieri anunta cu surle si trimbite achizitionarea, saptamina viitoare, a unor parlamentari. Un lucru era insa cert, pina ieri doar 229 de senatori si deputati (si aici sint inclusi si cei 32 de udemeristi si 16 dintre reprezentantii minoritatilor - categorii de parlamentari cu stabilitate 100%) sint la primul lor partid politic.

230 de parlamentari au fost membri in cel putin doua partide politice. Dintre acestia, in jur de 40-50 au obtinut al doilea carnet de partid prin fuziunea formatiunii politice din care faceau parte cu un alt partid. Cei mai multi se regasesc in PNL si PSD, partide care au absorbit PL, PAC, UFD, PNL-Cimpeanu, respectiv PSDR si PS.

Traseisti politici "clasici", in sensul criteriului stabilit de Coalitia pentru un Parlament Curat - membru in minimum trei partide politice, excluzind cele fuzionate -, au fost identificati 22 de deputati si 4 senatori. Exista posibilitatea ca traseisti "cu acte in regula" sa fie mai multi, dar circa 40-50 de parlamentari nu aveau CV-ul foarte clar la capitolul activitate politica.

Campion absolut al traseistilor, proba de viteza, este deputatul Liviu Almasan. El detine doua recorduri greu de egalat. In numai doi ani si jumatate de mandat, este deja la al patrulea partid parlamentar. Almasan a intrat in Parlament pe listele PRM. Din iunie 2005 si pina in februarie 2006 a activat ca independent; un an a fost membru PC, iar la inceputul lunii aprilie 2007 a intrat in PNL. Aici a stat... doar doua saptamini (al doilea record!), pina pe 18 aprilie, cind a trecut la PD. Asta nu inainte sa se dezica de coalitia celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea lui Traian Basescu si printre care s-a numarat.

Totusi, campionul traseistilor, intr-o posibila cursa de maraton politic, ramine deputatul Aurelian Pavelescu. El are cinci partide la activ: PNL (1990-1992), Partidul Dreapta Nationala (1993-1996), PD (2004-2005), PIN (2005) si PNTCD (2006-prezent). Pavelescu a intrat in Camera pe listele PD, dar dupa numai doua luni a avut conflicte cu veteranii partidului si a fost exclus. A infiintat PIN, impreuna cu Cozmin Gusa si Lavinia Sandru, iar dupa citeva luni a trecut in PNTCD.

Patru partide a bifat si deputatul Nicolae Popa, dar pe o perioada de zece ani. Deputat PDSR in 1996, un an mai tirziu pleaca cu un grup masiv de parlamentari ai social democratilor si formeaza ApR. Cind ApR fuzioneaza cu PNL, Popa se orienteaza spre PUR, actualul PC, partid pe care il paraseste luna trecuta, ajungind, alaturi de fostii sai colegi din ApR, membru al PNL.

Unii parlamentari s-au intors de unde au plecat in actuala sesiune. Sapte deputati au facut in aceasta sesiune parlamentara "drumul" inapoi spre partidul care i-a lansat pe orbita politica. Dan Mihalache si Ion Munteanu au parasit PSD si au activat un timp in ApR, dar dupa o perioada s-au intors in PSD. La fel a procedat si Mircea Stanescu, care a stat doar doi ani in PD, dupa care s-a intors in PSD. Recordul de reintoarcere il detine insa PSD-istul Teodor Nitulescu, care doar in perioada iunie-octombrie 2006 a avut un "stagiu" in PRM. La polul opus se afla liberalul Traian Dobre. Membru PNL in 1991, el a trecut in 1992 in PDSR si in 2005 a revenit in PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.