Esecul cuplului Nastase-Verheugen, guvernul cere redeschiderea unui capitol

Conform "cadoului electoral" promis de Verheugen lui Nastase, ar fi trebuit sa se inchida astazi, la nivel tehnic, negocierile cu Comisia Europeana. Sesiunea de negocieri a fost aminata si, mai mult, Romania a cerut, precipitat, redeschiderea unui capitol.

Astazi urmau sa se materializeze la Bruxelles promisiunile electorale facute la inceputul lunii de Verheugen. Dar nu a fost sa fie. Intilnirea de negociere a fost aminata, cel putin cu doua zile. Colac peste pupaza, Romania a cerut redeschiderea capitolului Impozitare. Potrivit unui comunicat al ministerului Integrarii, "Romania doreste renegocierea pentru a solicita sapte noi perioade de tranzitie pentru acquis-ul care a fost adoptat dupa inchiderea provizorie a capitolului (aprilie 2003)". Surse din cadrul ministerelor de Finante si al Integrarii ne-au declarat ca ar fi vorba de legislatie europeana adoptata dupa inchiderea capitolului din aprilie 2003, legislatie care prevede introducerea unor accize la combustibili, precum pacura, benzina fara plumb, motorina, iar partea romana ar dori perioade de teanzitie sau scutirea unor categorii precum consumatorii casnici. Cu o zi inainte de anuntarea cererii de redeschidere capitolului Impozite, candidatul Aliantei DA la Presedintie, Traian Basescu, criticase deosebit de dur modul in care guvernul Nastase negociase cu Uniunea Europeana, precum si faptul ca populatia nu ar fi fost informata privind costurile pe care le va avea de suportat in urma a ceea ce Basescu a numit "negocieri superficiale". Oficialii MIE ne-au declarat ca cererea privind redeschiderea capitolului Impozitare nu ar avea nici o legatura cu criticile lui Basescu.
Acum, cind Verheugen nu mai este comisar pentru extindere si nu-si mai poate duce promisiunea la indeplinire, autoritatile romane spera ca pot finaliza negocierile cu ocazia Consiliului European (care reuneste liderii statelor din UE) din 17 decembrie. Corespondenta BBC la Bruxelles, Ana Maria Bota, a citat un diplomat european care i-a declarat ca daca negocierile vor fi incheiate pe 17 decembrie, aceasta va fi datorita presiunilor exrcitate de tari mari din UE, precum Franta si Germania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.