Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ieri ca UDMR ar putea agrea solutia alegerilor anticipate, dar nici nu exclude intrarea la guvernare intr-o noua formula, atata timp cat ea nu cuprinde Partidul Romania Mare. "UDMR sustine actualul guvern.

Ar fi imoral sa votam impotriva propriului nostru guvern. Ar fi o actiune neserioasa pentru orice partid politic. In cazul in care, insa, acest guvern va cadea, noi suntem de acord cu alegerile anticipate, dar suntem disponibili sa tratam si o noua majoritate de guvernare cu orice partid politic, atata timp cat nu este vorba despre PRM", a spus Marton Arpad.

Deputatul UDMR a adaugat ca alegerile anticipate sunt doar "teoretic" o solutie pentru iesirea din criza, fiindca si un guvern format din PD-PLD-PNGCD se va dovedi la fel de fragil. "Si un guvern format din noua dreapta, PD plus PLD si plus PNG-CD pe care eu il vad, in paranteza fie spus, mai mult spre dreapta extrema decat spre centru dreapta va fi tot un guvern minoritar, ca si cel actual", a spus Arpad aratandu-si totodata nemultumirea fata de efectele pe care alegerile anticipate le vor avea asupra absorbtiei fondurilor comunitare.

"Domnul presedinte Basescu vorbeste despre atragerea fondurilor europene. As dori sa il intreb cum vede Domnia-sa posibila atragerea increderii europenilor si a fondurilor europene cand noi vom avea sase luni de instabilitate politica. Sa ne gandim o clipa: daca acest guvern va cadea, presedintele va trebui ca in decursul a doua luni de zile sa numeasca alte doua guverne. Daca niciunul dintre aceste guverne nu va primi investitura, atunci se ajunge la alegeri anticipate. Pana le organizam, pana ajungem la o stabilitate, deja intram in luna octombrie, si uite cum toate fondurile pe anul 2007 s-au blocat", a explicat udemeristul.

La randul sau, deputatul UDMR Lakatos Petru a sustinut ieri, la Oradea, ca PSD se va intelege cu PNL privind sprijinul legislativ, cel putin pana la sfarsitul anului, ceea ce le-ar produce o "mare tristete" reprezentantilor PD din institutiile deconcentrate din judete. Daca acest lucru nu va reusi si PSD va obtine "niscaiva garantii" din partea presedintelui Basescu, atunci social-democratii vor putea initia o motiune de cenzura, a apreciat Lakatos Petru. Deputatul UDMR considera ca Traian Basescu, prin mesajul pe care l-a adresat in Parlament, a dat, practic, unda verde PD sa negocieze cu PSD.