Primul-ministru anunta ca nu ia in calcul varianta demisiei din fruntea Guvernului Soarta Executivului depinde de negocierile cu PSD

Premierul Tariceanu a respins ieri "solutia Basescu" privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate. El a precizat ca un astfel de demers ar duce la un blocaj institutional, pe care Romania nu si-l poate permite in aceste momente. Alternativa cu care vine liderul liberal este "un efort national" pentru continuarea programului de guvernare. In conditiile in care saptamana viitoare Parlamentul va dezbate motiunea de cenzura initiata de PD si PLD, colacul de salvare al actualului Executiv este asteptat din partea PSD.

Ieri, Tariceanu a confirmat ca se va intalni cu presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, insa a sustinut ca data acestei intrevederi nu a fost inca stabilita. Afirmatia vine in contextul in care PSD si-a anuntat intentia de a declansa unele "discutii exploratorii" cu celelalte formatiuni politice, pentru gasirea unei majoritati parlamentare stabile si transparente. Potrivit lui Geoana, prima discutie de acest gen va fi purtata cu seful PNL.

"Nu demisionez"

Intrebat de presa daca va demisiona din functia de prim-ministru, Tariceanu a aratat ca, in calitate de sef al Guvernului, are preocupari legate de indeplinirea programului de guvernare.

"Nu ne putem permite nicio intarziere, trebuie actionat cat mai repede. Orice blocaj la nivelul institutiilor statului determinat de dorinta unor oameni politici de a-si impune propria agenda, inclusiv organizarea de alegeri anticipate, se va reflecta asupra noastra, a tuturor. Castigul politic de moment al unor oameni politici este un pret mult prea mare pe care il vor plati toti romanii", a spus Tariceanu. Desi a evitat sa pronunte nume, aluzia evidenta a fost facuta la adresa lui Traian Basescu.

Declaratii contradictorii

Pe de alta parte, premierul a declarat ca regreta ca fiscalitatea a fost redusa intr-o singura etapa, in 2005, deoarece castigul politic ar fi fost mai mare daca masurile erau aplicate gradual. In acelasi timp, el a amintit ca sistemul a avut efecte pozitive asupra afacerilor, iar firmele apreciaza decizia Guvernului de a introduce cota unica de impozitare in 2005, la preluarea mandatului.

"M-as bucura sa stiu cat din economia gri a iesit la suprafata", a adaugat Tariceanu. Si a dat asigurari ca Executivul va continua sa reduca fiscalitatea, inclusiv prin reducerea in 2008 a contributiilor de asigurari sociale.

In opinia primului-ministru, daca in Romania nu erau conflicte politice, personale si institutionale, numarul cazurilor de coruptie solutionate ar fi fost mai mare, iar calitatea serviciilor in educatie si in sanatate ar fi crescut substantial. Dar a precizat ca mersul economiei nu a fost afectat de conflictele politice din ultimele cinci luni.

"Cred ca daca Romania ar fi fost la adapost de aceste conflicte si razboaie politice, personale si institutionale, pe langa o crestere de 40% a sumelor colectate la buget am mai fi avut ceva in plus: o crestere cu 40% a cazurilor de coruptie solutionate, o crestere cu 40% a numarului de facultati incluse pe lista celor mai bune din Europa, o crestere mai substantiala a calitatii serviciilor medicale si multe altele. Nu mai vorbesc de ce se intampla in domeniul infrastructurii, unde constat ca prioritatile se schimba in fiecare an", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.