Fostii ministri ai PD, Vasile Blaga, Sulfina Barbu si Anca Boagiu, acuza Guvernul ca incearca sa justifice criticile ce vor aparea in raportul Comisiei Europene din iunie "prin mistificarea realitatii", ca reactie la ultimele acuzatii ale lui Adrian Ciocanea si Stejarel Olaru. "Guvernul actual demonstreaza, din nou, in foarte scurt timp, incapacitatea de rezolvare a problemelor Romaniei din cauza lipsei de profesionalism, dar in loc sa remedieze erorile pe care le comite, prefera sa dezinformeze opinia publica", afirma fostii ministri PD, Vasile Blaga si Sulfina Barbu, intr-un comunicat remis NewsIn.

Cei doi ii reamintesc lui Adrian Ciocanea, care a acuzat restante ale ministrilor PD, Sulfina Barbu si Anca Boagiu, la capitolul notificari la Comisia Europeana, ca "avea exact aceleasi atributii si pana la inceputul anului 2007, in calitate de secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene". "Dovada faptului ca nu au fost restante pana la predarea mandatului sunt rapoartele Comisiei Europene. Conform recomandarilor CE, Agentia pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase a fost transferata de la Ministerul Economiei la Ministerul Mediului si in scopul recuperarii intarzierilor inregistrate la acest capitol.

Din momentul in care aceasta agentie a fost preluata de catre Ministerul Mediului, am lucrat sustinut pentru promovarea actelor normative in domeniu", sustine Sulfina Barbu.

Ea subliniaza ca Adrian Ciocanea trebuie sa ceara raportul colegului de Cabinet, Attila Korodi, care a raspuns, in Ministerul Mediului, de capitolul Integrare Europeana, ca secretar de stat. "Din pacate, actualul Guvern incearca sa justifice criticile din raportul Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii in luna iunie, prin mistificarea realitatii si inducerea in eroare a opiniei publice.

Responsabilitatea pentru esecul pe care-l inregistreaza actualul guvern al Romaniei in relatia cu partenerii europeni, precum si lipsa de sinceritate in relatia cu cetatenii, revine in totalitate primului ministru, Calin Popescu Tariceanu", conchid cei doi ministri. Cu aceasta ocazie, Blaga il acuza pe consilierul primului ministru, Stejarel Olaru, ca "si-a permis public o minciuna sfruntata, aceea ca legea de desecretizare a arhivelor PCR ar fi fost blocata de un alt ministru PD, cel al Administratiei si Internelor".

La randul sau, Anca Boagiu, a declarat, pentru NewsIn, ca seful DAE foloseste tehnica Guvernului din care face parte - "tipa, ca sa nu i se vada incompetenta". "Membrii acestui Cabinet habar n-au pe ce lume traiesc si ne fac sa devenim un stat de mana a patra in UE". Ea s-a intrebat de ce Ciocanea "vorbeste azi de lucruri pe care trebuia sa le constate din decembrie 2006". "I-a luat foc camasa si nu stie pe cine sa arunce vina", a conchis ea.

Romania a primit o scrisoare de avertizare de la Comisia Europeana pentru nenotificarea a 156 de directive, cel mai mare restantier in transpunerea legislatiei europene in cea romaneasca fiind Ministerul Mediului, a declarat, marti, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, reprosand restantele unor fosti ministri democrati. Premierul Tariceanu a dat asigurari ca notificarile pe care ar fi trebuit sa le faca la CE ministrii din fostul Guvern, asa cum a anuntat seful DAE, Adrian Ciocanea, vor fi recuperate, acuzandu-i totodata pe fostii ministri ai mediului, integrarii si agriculturii de "atitudine delasatoare".

Ciocanea a precizat ca valoarea juridica a acestui document este la fel de mare ca si cea privind taxa de prima inmatriculare, insa a spus ca nu a facut scrisoarea publica, intrucat situatia era pe cale de rezolvare, iar Romania a intocmit un plan de notificare. In acest context, seful DAE, membru al PNL, a adus in discutie activitatea ministrilor PD, care nu au indeplinit o serie de masuri necesare integrarii europene efective, dar care, spune Ciocanea, critica actualul Guvern.

"Doamna Sulfina Barbu a lasat 87 de directive nenotificate, domnul Flutur - 36 si a lasat Planul National de Dezvoltare Rurala neterminat, noi incercand acum sa il avem aprobat de Comisie pana la sfarsitul anului, iar doamna Boagiu a blocat de doua ori dezbaterile publice privind Strategia Lisabona, pe motiv ca nu era pregatita si ca PD avea o intalnire la Bruxelles", a spus Ciocanea.

In privinta directivelor, alte 20 sunt nenotificate de Ministerul Finantelor si de cel pentru IMM-uri, dar Ciocanea a asigurat ca, in acest moment, transpunerea lor in legislatia romana e in grafic. La Mediu, din 86 de directive nenotificate au mai ramas 11, iar la Ministerul Agriculturii, au fost deja transpuse 23 din cele 36. Autoritatile romane au termen pana la sfarsitul lunii iunie sa dea un raspuns Comisiei Europene, iar Adrian Ciocanea a estimat ca pina atunci vor mai ramane in jur de 50 de directive, din cele 156 care mai sunt de notificat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.