UDMR si PC vor merg luni la consultarile cu Traian Basescu, dar nu si-au definitivat agenda. PRM a refuzat invitatia.

UDMR va merge la Cotroceni, dar agreeaza doar jumatate din punctele de pe ordinea de zi. Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, ne-a declarat ca "sintem 100% de acord ca trebuie sa fie batuta in cuie data pentru europarlamentare". In ceea ce priveste legea lustratiei, "mergem cu ea pina in pinzele albe, si ideea noastra este sa intre sub incidenta legii persoanele din activul PCR care au fost salarizate, nu cele care au detinut functii neplatite. Altfel, am putea intra in coliziune cu Curtea Constitutionala". Referitor la crearea unei majoritati parlamentare transparente, UDMR nu respinge, in principiu, ideea. "Vrem sa iasa cit mai repede legile sigurantei nationale", a mai afirmat liderul UDMR, chiar si in varianta in care unele institutii nu vor fi in mina presedintelui. Votul uninominal nu este agreat de maghiari, dar, spune Marton, "in ultima instanta am accepta sa discutam varianta votului preferential pe lista". In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, liderul deputatilor UDMR crede ca "ii va fi greu dlui Basescu sa obtina acordul a 2/3 dintre senatori si deputati pentru o serie de prevederi care sa ii dea puteri similare presedintilor din fostele republici sovietice".

Conservatorii nu refuza invitatia sefului statului, dar mandatul si componenta delegatiei vor fi stabilite luni dimineata in sedinta Biroului Politic al partidului. "Despre doua certitudini putem vorbi in acest moment" - ne-a declarat purtatorul de cuvint al PC, deputatul Bogdan Ciuca, - "sintem de acord cu legea lustratiei, iar despre introducerea votului uninominal, ce sa mai vorbim, din moment ce avem inregistrata din primavara lui 2006 o propunere legislativa in acest sens".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.