Politicienii care au pus mina pe o vila de protocol ramin chiriasi. In ciuda incercarilor Guvernului de a evacua demnitarii din locuintele RAAPPS la expirarea mandatului, e imposibil ca acestia sa mai fie scosi din case.

Politicienii care locuiesc in casele de protocol ale Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat vor fi evacuati in momentul in care le expira contractele. Aceasta este intentia Guvernului, dar practic evacuarea este aproape imposibil de realizat. Doar ca prelungirea contractelor nu va mai fi posibila.

Abia dupa noile contracte elaborate de SGG si care vor fi semnate de acum inainte, politicienii vor fi mai usor de scos din casele de protocol. Noua forma a intelegerilor dintre stat si chiriasi va cuprinde clauze care sa ajute statul sa scoata fostii demnitari din casele inchiriate. "Acum ne judecam si cite cinci ani ca sa eliberam o locuinta. Vrem sa avem o structura cu un numar redus de case de protocol pe care insa sa le putem folosi", a spus seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan.

Doua ordine ale SGG prevad anumite masuri pentru elaborarea noilor modele de contracte de inchiriere. Astfel, din acest moment, chiriasii RAAPPS vor fi obligati sa semneze contracte cu clauze mai dure. Drept urmare, vor exista clauze asiguratorii pentru nerespectarea termenelor de eliberare a imobilelor si clauze in baza carora, de la data expirarii contractelor, chiria va fi achitata de persoana care ocupa imobilul la nivelul celui mai mare tarif practicat de Regie. "Saptamina viitoare chiar eu voi semna primul contract in noua forma. Noile clauze prevad ca in momentul in care demnitarul paraseste functia trebuie sa paraseasca si locuinta, iar masura este executorie, nu mai trebuie sa ne judecam. In cazul in care chiriasul insista si nu poate fi evacuat, ii vom stabili o chirie foarte mare, la nivelul celei mai scumpe chirii a Regiei pentru un spatiu comercial. Noi avem un spatiu pe Bulevardul Magheru pentru care aplicam o chirie de 200 de euro/mp. Acest tarif se va aplica si vom vedea daca le convine", a spus Bolojan.

Practic, Directia Pregatire Sedinte a Guvernului din cadrul SGG va informa Regia, in termen de 48 de ore de la publicarea in Monitorul Oficial, despre toate actele de eliberare din functie de demnitate publica a inaltilor functionari publici. In termen de cinci zile, RAAPPS va informa persoana demisa ca trebuie sa elibereze locuinta. Daca in cinci zile de la expirarea termenului politicianul nu pleaca din casa, Regia va trece la evacuarea persoanei. Daca nu se procedeaza astfel, raspunderea legala va apartine directorului general al Regiei.

Pentru moment, pina le vor expira contractele, politicienii care locuiesc in vilele RAAPPS stau linistiti. Chiar si dupa aceea vor fi greu de evacuat pentru ca vechile contracte, pe care acestia le-au semnat, nu dau statului posibilitatea de a-i scoate din casa. Potrivit unor date obtinute de Cotidianul, fostii demnitari platesc chirii simbolice, chiar daca nivelul lor a crescut anul acesta. S-a ajuns ca, de exemplu, fostul ministru de Externe Mircea Geoana sa plateasca lunar pentru vila sa din Strada Cucu Starostescu mai putin de sapte milioane de lei vechi, iar fostul premier Petre Roman plateste zece milioane de lei vechi pentru casa de pe Strada Gogol pe care tocmai a parasit-o, lasind-o sotiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.