Trei sefi de stat ai Romaniei s-au gasit alaturi la Timisoara pentru a saluta aniversarea a 15 ani a Proclamatiei de la Timsoara: Regele Mihai, Emil Constantinescu si Traian Basescu. Prilej pentru declaratii politice dar si pentru unele iritari. Aplauzele cele mai vii le-au impartit Regele Mihai si presedintele Basescu, ultimul pus pe fapte mari: daca structurile Securitatii l-au invins pe un predecesor, actualul presedinte a punctat "Va asigur ca eu o sa le inving!".

Sigur e ca protocolul zero a fost din nou invins de dezinvoltura presedintelui si de navala timisorenilor care au fortat intrarea Operei Romane dornici sa auda daca isi mai aminteste cineva de Punctul 8. Micsorat in ani, grupul din jurul Societatii Timisoara care a tinut viu spiritul Timisoarei, s-a inhamat alaturi de primarul Ciuhandu si mai nou, de PPCD, sa duca in Parlament Legea lustratiei. Cum o sa se intample lucrurile, este greu de prefigurat: Ticu Dumitrescu si Horia Roman Patapievici spun ca trebuie luate masuri radicale pentru preluarea Ahivelor Securitatii, pe moment "arhive legate la ochi", cu tot cu registre si instrumente de referinta. Emil Constantinescu cere demiterea imediata a generalului Tudor Tanase, sef la STS, demis de el in 1997 alaturi de alti 36 de generali, si readus de Iliescu. Lucia Hossu-Longin solicita redeschiderea cazului Costinas iar Marius Oprea spune radical ca nu-i destul Punctul 8, ci trebuie si o Doftana pentru securistii si activistii privatizati, ajunsi in Top 300.

Premiile Societatii Timisoara evalueaza situatia anului 2004: premiul "Secera si Ciocanul" a revenit Televiziunii Romane si lui Valentin Nicolau pentru prestatia din campania electorala. El continua sirul glorios: Ion Iliescu (1992), Adrian Nastase (1993), Nicolae Vacaroiu (1995), Trita Fanita (1999), Gh. Onisoru (2002), Ministerul Justitiei (2003). Premiul "Speranta" l-a primit Coalitia pentru un Parlament Curat, in curand Coalitie pentru un Guvern Curat cum reiese din mesajul trimis de Alina Mungiu-Pippidi, premiul pentru jurnalism "Alexandra Indries" a ajuns la Robert Turcescu, iar premiul "Morovan" i s-a decernat lui Horia Roman Patapievici.

Reconvertiti la fiecare tura de alegeri, o seama de sustinatori de ieri ai PSD au venit "la Proclamatie" pentru a fi vazuti in lumina portocalie la moda. La pauza, cand presedintele in exercitiu a plecat, sala s-a golit semnificativ. Dezbaterile au continuat in aceeasi surdina in care societatea romaneasca a perceput indemnurile Proclamatiei.

Promisiunile de acum 15 ani

Presedintele Traian Basescu, alaturi de Majestatea Sa, Regele Mihai I si de presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, au participat sambata, in sala Teatrului National din Timisoara, la aniversarea a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. La 11 martie 1990, deputatul PNTCD, George Serban, citea, din balconul Operei timisorene, Proclamatia de la Timisoara, manifestul programatic al Revolutiei care cuprinde 13 puncte.

Prin acest document, timisorenii, prin vocea Societatii Timisoara, transmiteau tarii ceea ce au dorit, de fapt, atunci cand au iesit in strada in decembrie 1989. Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara a fost cel pe care revolutionarii si l-au dorit cel mai mult sa fie indeplinit. Prin acesta, li se interzicea fostilor activisti comunisti sa candideze in functii publice, pentru o anumita perioada. In noiembrie 1996, deputatul PNTCD, George Serban, a promis ca va promova Punctul 8 din Proclamatie sub forma unui proiect de lege - Legea Lustratiei. George Serban a disparut, insa, inainte de a finaliza respectivul proiect de lege, care avea la baza Punctele 7 si 8 din Proclamatia de la Timisoara.

Promisiunea lui Basescu

Presedintele Traian Basescu, a promis, sambata, la Timisoara, in fata a peste o mie de persoane adunate in sala Teatrului National, cu ocazia aniversarii a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara, ca va invinge structurile comuniste care inca mai exista in societatea romaneasca. "Un fost presedinte al Romaniei (Emil Constantinescu - n.r.) a spus atunci cand s-a retras: "Am fost invins de strucuturile securiste" si cred ca avea dreptate. Eu va asigur ca o sa inving acele structuri acolo unde ele exista", a spus Basescu, citat de Mediafax.

La randul sau, M.S. Regele Mihai I a declarat, in sala mare a Teatrul National, ca impartaseste frustrarea romanilor care vad si in prezent ca persoanele care au slujit regimul comunist sunt in continuare privilegiate. "Lucrurile nu s-au incheiat, dar este important sa detinem un document care da glas aspiratiilor unei generatii", a spus Regele Mihai, referindu-se si la intentia organizatorilor manifestarii legate de Proclamatia de la Timisoara de a promova o Lege a Lustratiei. Regele Mihai a precizat ca Proclamatia de la Timisoara este primul document care pune bazele unui nou stat democratic, ca nu a fost un esec sau un punct mort, ci dimpotriva, ea va ramane un reper pentru generatiile ce vor urma.

Ciuhandu si necesitatea unei noi Proclamatii

In discursul sau, "Argument pentru o noua proclamatie", liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a spus ca "Proclamatia de la Timisoara" a ramas in istorie ca fiind singurul document prin care cei care au initiat Revolutia si-au exprimat dorinta de schimba sistemul din Romania.

"O schimbare pe care nu am apucat sa o cunoastem inca, desi trecator am avut iluzia unei schimbari si in 1996 si in 2004. De aceea Proclamatia ramane la fel de valabila astazi ca in urma cu 15 ani", a mai spus Ciuhandu. In conditiile in care cerintele punctelor 7 si 8 ale Proclamatiei nu s-au transpus in realitate, Ciuhandu a adaugat ca Proclamatia de la Timisoara a fost si ramane un deziderat. "Traim cu speranta ca va veni o zi cand vom putea sarbatori cele 13 puncte ale documentului ca pe un fapt implinit, sa respectam astfel dorinta lui George Serban de incheia definitiv capitolul comunist din istoria Romaniei. Pentru aceasta, cred insa, ca astazi avem nevoie de o noua proclamatie de la Timisoara. Nu de o alta proclamatie - de aceeasi proclamatie de acum 15 ani, adaptata insa realitatilor de astazi", a precizat liderul PPCD.

Constantinescu cere demiterea sefului STS

In alta ordine de idei, fostul presedinte, Emil Constantinescu, i-a cerut sambata, la Timisoara, presedintelui Traian Basescu, sa treaca de la discurs la fapte in lupta cu fostele structuri comuniste. Astfel, Constantinescu i-a propus presedintelui sa-l demita urgent pe actualul sef al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). "In privinta temei legata de fosta Securitate, trebuie sa coboram de la discurs la teme practice. I-as propune domului Basescu o prima tema practica, in avampremiera hotararii sale de a invinge structurile de securitate", a spus Emil Constantinescu, prezent si el la Timisoara.

Fostul presedinte al Romaniei a reamintit ca, in ianuarie 1997, primul general pe care l-a demis printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial a fost Tudor Tanase, care condusese serviciul tehnic al Securitatii. "A fost uns de Ion Iliescu ca sef al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, functie pe care acesta o ocupa de sase ani. Eu i-as propune presedintelui Basescu sa-l demita pe Tudor Tanase chiar luni (astazi-n.r.)", a spus Emil Constantinescu, citat de Mediafax. Fostul presedinte a facut referire si la faptul ca actualul sef al statului, Traian Basescu, l-a citat in discursul sau. "Domnul Basescu m-a citat, spunand ca un presedinte a fost invins de structurile comuniste. Era evident ca acel presedinte eram eu, pentru ca celalalt presedinte, Ion Iliescu, chiar conducea grupul fostilor securisti si al fostilor nomenclaturisti", a adaugat Constantinescu. El a reactionat insa la faptul ca declaratia i-a fost "trunchiata".

"Este datoria mea sa va spun fraza pana la capat. Am spus ca am fost invins de fostii securisti, in ceea ce priveste comunicarea. Aratasem ca atat timp cat fostii securisti erau in serviciile secrete, erau dispusi sa respecte tot ceea ce puterea hotara. Cum au ajuns afara (din serviciile secrete - n.r.), au ocupat pozitii puternice in economie si in mass-media", a adaugat fostul presedinte. Constantinescu a mai spus ca a reusit ca, prin decret prezidential sa elimine 33 de generali de Securitate, dar ca acestia au fost ulterior reintrodusi in sistem.

Premiantii Societatii Timisoara

Tot sambata, Societatea "Timisoara" a decernat premiile pentru anul 2004, la implinirea a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. Directorul Televiziunii Romane, Valentin Nicolau, a primit premiul "Secera si Ciocanul" din partea Societatii "Timisoara". Organizatorii au explicat ca televiunea publica merita acest premiu pentru "prestatia din campaniile electorale de anul trecut". Anul trecut, aceeasi distinctie i-a fost acordata Ministerului Justitiei. Premiul "Speranta" a revenit anul acesta tuturor ONG-urilor care au participat la proiectul "Coalitia pentru un Parlament curat". Premiul "Ion Morovan", legat de numele primului martir al Timisoarei, care in decembrie 1989 a oprit primul tramvai in Piata Maria, i-a fost acordat lui Horia Roman Patapievici. In fiecare an, Societatea Timisoara alege si doua personalitati ale vietii publice ori culturale care devin membri de onoare. Istoricul Marius Oprea, autor al mai multor carti despre securitatea comunista, si Cristian Parvulesu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, au devenit astfel membri de onoare ai Societatii Timisoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.