„Modelul de republica prezidentiala se regaseste in fostul spatiu sovietic”, contraataca premierul Tariceanu nu demisioneaza daca Basescu revine la Cotroceni

Calin Popescu Tariceanu nu are de gand sa demisioneze daca Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. "Sunt pregatit sa guvernez, nu sa stau cu un ochi la faina si altul la slanina", a rezumat ieri la Cluj-Napoca premierul intentiile sale. Nedorind sa faca scenarii, Tariceanu a spus ca doreste intai sa vada rezultatele referendumului. "Chiar daca se decide ramanerea in functie a lui Traian Basescu, voturile pentru demitere trebuie sa constituie un semnal serios, pe care va trebui sa-l ia in considerare foarte, foarte serios", a precizat el.

Premierul a spus insa ca se gandeste la un nou model politic pentru Romania, deoarece cel actual este depasit. "Dupa 17 ani, rezulta clar ca aceasta formula hibrida de republica, cu un presedinte cu anumite atributii executive, este un model singular in Europa, aduce probleme. Modelul politic european este cel al republicii parlamentare sau al monarhiei constitutionale, in care seful statului este simbolul puterii si unitatii. Modelul de republica prezidentiala, de care unii vorbesc, este un model care se regaseste de la Prut la est, in fostul spatiu sovietic". intrebat adeptul carei variante este, Tariceanu a raspuns: "Eu prefer statul de drept".

Discutiile despre necesitatea revizuirii Constitutiei au reaparut inca din primele zile de campanie electorala. Sustinatorii lui Basescu (PD si PLD) pledeaza, desigur, pentru revizuire in sensul instaurarii republicii prezidentiale, in vreme ce adversarii pledeaza pentru o republica parlamentara, cu presedinte ales indirect de Parlament.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.