PSD a convocat Comitelul Executiv National, pentru a pune la punct ultimele detalii ale strategiei electorale pentru zilele ramase pana la referendumul din 19 mai.
Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a indemnat clasa politica la cumpatare, limbaj decent, la stoparea demonizarii adversarului politic, la stapanirea pornirilor distructive, specifice ultimelor zile de campanie, pentru a nu lasa in urma 'o ruina politica, o Romanie marcata de demagogie, extremism si populism'. El a subliniat ca exista viata si dupa 19 mai, miza referendumului fiind, nu destinul lui Traian Basescu, ci democratia, statul de drept, o noua Romanie cu un lider 'care sa adune oamenii in jurul sau, sa vina cu un proiect, care sa poata da romanilor sansa de a trai ca in Europa'. Liderul PSD a avertizat ca Traian Basescu este doar presedintele democratilor, ca s-a identificat cu PD si PD cu el, iar actiunile sale de pana acum au aratat ca se joaca cu stabilitatea politica si democratica a Romaniei. Mircea Geoana s-a declarat increzator in privinta rezultatului pro-demitere a presedintelui suspendat, fiind convins ca PD si Traian Basescu vor aplica, dupa referendum, strategia cu fraudarea votului, ceea ce ar fi imposibil in opinia liderul PSD, pentru ca 'PD este in continuare la putere, la nivel local'. Sondajele independente publicate recent, care il dau ca favorit pe Traian Basescu au fost catalogate de presedintele social-democrat drept false, o incercare de intoxicare a opiniei publice. La randul sau, Ion Iliescu, adus in prim planul luptei politice ca urmare a acuzelor ce i-au fost aduse de seful statului suspendat, l-a pus din nou la zid pe Traian Basescu. Din punctul sau de vedere diabolizarea Parlamentului, respectiv a celor 322 de parlamentari, de catre presedintele suspendat, este foarte periculoasa, antidemocratica si fascistoida, o practica ce ameninta democratia si statul de drept. Presedintele de onoare al PSD a afirmat ca acuzatiile aduse de Basescu si de sustinatorii lui pe marginea actiunii de suspendare, cum ca aceasta ar fi fost neconstitutionala, sunt false, pentru ca actiunea reprezinta un exercitiu democratic al legislativului si singurul instrument pe care Constitutia il are la indemana fata de un sef de stat abuziv.

El a evidentiat faptul ca presedintele suspendat nu a fost scutit de suspendare de catre Curtea Constitutionala, ci ca aceasta procedura a fost lasata la latitudinea Parlamentului, reamintind ca, in 1994, Traian Basescu a semnat pentru suspendarea seful statului de atunci - Ion Iliescu -; Curtea Constitutionala a dat aviz negativ, dar acest aviz nu a impiedicat Parlamentul sa puna in discutie suspendarea. Ion Iliescu a afirmat ca Traian Basescu nu a inteles regulile jocului democratic, ;a fost fermentul care a dezagregat si a subminat autoritatea institutiilor;, in loc sa fie un factor de coeziune, de dialog si mediere intre institutiile statului, asa cum prevede Constitutia. Conform spuselor sale, Traian Basescu nu agreeaza legea fundamentala, pentru ca ii acorda prea putina putere si vrea prevederi care sa-i dea dreptul sa schimbe guverne, sa dizolve Parlamentele cand vrea el. Senatorul social-democrat l-a acuzat pe Traian Basescu de demagogie politica, in special in dorinta de a convinge electoratul ca el este campionul luptei impotriva coruptiei, aceasta fiind o falsa imagine, pentru ca eradicarea coruptiei se face nu prin galagie, ci prin asigurarea cadrului institutional legal si eficient al institutiilor abilitate. Din punctul sau de vedere, presedintele suspendat nu are autoritatea morala sa dea lectii si s-a intrebat retoric: 'Ce ar fi facut un om ca Traian Basescu in 1990, in acea perioada fierbinte care a fost in Romania, un om capabil sa ne arunce in haos si razboi civil' Nu el este cel care a condamnat comunismul, ci istoria, iar aceasta pretentie este o lipsa de decenta'. Ion Iliescu crede ca actiunile lui Traian Basescu din acesti doi ani si jumatate au avut ca rezultat indepartarea guvernantilor de la problemele reale ale tarii si si-a exprimat speranta ca acesta va fi suspendat la referendumul din 19 mai, pentru binele tarii, pentru a evita pericolul adancirii tensiunilor politice si a unei stari de teama generalizata, la nivelul populatiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.