Intrata in 'linie dreapta', campania pentru referendumul din 19 mai a oferit la sfarsitul saptamanii mitinguri pro si anti-Basescu, la Pitesti, Craiova si Iasi.

La Pitesti, PSD l-a avut in prim-plan pe presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, pentru prima data prezent la un miting al social-democratilor. Asa cum ziarul nostru a anticipat, Iliescu l-a atacat virulent pe Traian Basescu, cel care il acuzase in precedentele mitinguri. Presedintele suspendat a raspuns, la Craiova, criticilor ce i-au fost aduse , pentru ca fostul presedinte al Romaniei sa replice, din nou, intr-un comunicat de presa remis ieri pe adresa redactiei. La Iasi, Mircea Geoana a precizat ca, in cazul in care Basescu nu va fi demis in urma referendumului, social-democratii ar putea colabora cu presedintele suspendat. Daca acesta va intelege sa respecte Constitutia...Tot din capitala Moldovei, Basescu si-a reluat acuzele la adresa oligarhilor si adversarilor sai politici, in timp ce , de la Bucuresti, Tariceanu nu a pierdut ocazia sa-l atace pe presedintele suspendat.

Un sfarsit de saptamana incendiar, la propriu si la figurat. Adversarii si sustinatorii lui Traian Basescu s-au duelat in mitinguri si declaratii dure. PSD a organizat mitinguri la Pitesti, sambata, si la Iasi, duminica. Inedit a fost ca, pentru prima data in istoria campaniilor electorale romanesti, la Iasi, in aceeasi zi, au avut loc doua mitinguri, unul organizat de oponentii presedintelui suspendat si celalalt, de sustinatorii sai. Data fiind situatia, PSD a hotarat sa decaleze mitingul cu o ora, ca o proba a ceea ce inseamna o campanie civilizata. Mircea Geoana a pus accentul pe ideea de miting civilizat si nu 'cu violenta de limbaj, modul radical de a face politica ales de Traian Basescu'. Liderul social-democrat a accentuat faptul ca presedintele suspendat incearca sistematic transformarea Romaniei in stat politienesc, folosind metode securiste de care nu este strain, pentru ca in trecut a avut legaturi stranse cu Securitatea. Conform spuselor sale, Traian Basescu a incercat sa subjuge tara serviciilor secrete si s-a folosit de acestea pentru a-si putea'indeplini obiectivele meschine, de putere absoluta'. El i-a cerut lui Traian Basescu sa-si trimita propriul dosar la CNSAS, care va demonstra ca 'este un securist, care nu merita sa ne conduca'.

Din punctul sau de vedere, presedintele suspendat este o persoana imorala, care nu stie sa faca echipa decat cu oligarhii si carciumarii, care nu s-a gandit niciodata la problemele reale ale populatiei, ci doar la propriile interese, care nu a facut altceva decat sa destabilizeze, sa intretina o stare conflictuala intre institutiile statului, care a adus mari prejudicii de imagine Romaniei. Presedintele social-democrat i-a transmis un mesaj dur lui Basescu: 'Daca Ion Iliescu e oligarh, dumneata esti capul mafiei din Romania!', ca reactie la repetatele acuzatii ale acestuia la adresa fostului sef al statului. Mircea Geoana a sustinut in conferinta de presa, inaintea mitingului de la Iasi, ca PSD va incerca sa colaboreze cu Traian Basescu, daca acesta se va intoarce la Cotroceni, insa numai in conditiile in care va respecta Constitutia, iar daca nu a invatat nimic din exercitiul democratic al suspendarii si va avea aceeasi atitudine de sfidare a ordinii constitutionale, va suporta o noua procedura de suspendare.

La Iasi, liderul social-democrat a pledat pentru o noua Romanie, solutia dupa 19 mai fiind reprezentata de un 'nou presedinte, un nou Parlament, o noua Constitutie, o noua Romanie moderna'. In batalia mitingurilor, social-democratii, au scos artileria grea prin participarea presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu. Prezent la Pitesti, acesta a lansat atacuri virulente impotriva sefului statului suspendat care, la mitingul de la Craiova, facea acelasi lucru. Un duel al greilor de la distanta. Ion Iliescu a afirmat ca armele politice ale lui Traian Basescu sunt 'minciuna, calomnia si diversiunea'. El l-a descris pe Basescu drept un om lipsit de cultura si de comportament civilizat, care a adus limbajul de mahala in politica. Ion Iliescu a evidentiat ca in timpul in care a fost el presedinte exista o lupta politica civilizata, in care el si adversarii sai politici, printre care i-a numit pe Ion Ratiu si Radu Campeanu, nu s-au jignit niciodata si s-au respectat reciproc, iar 'asta inseamna lupta civilizata - sa ridice prestanta tarii'. Presedintele de onoare al PSD l-a acuzat pe Traian Basescu de diversiune, pentru ca in loc sa explice acuzatiile care i-au fost atribuite, ataca parlamentarii care l-au suspendat.

Fraza cheie a discursului sau a fost ca 'Traian Basescu este un jucator care a primit cartonas rosu din partea Parlamentului, pentru ca nu a respectat regulile jocului, pentru ca are o functie pe care n-o merita, pe care n-a onorat-o si care trebuie sa ramana in afara jocului'. Ion Iliescu a indemnat oamenii sa voteze 'DA' pentru interesul tarii, pentru interesul oamenilor care sufera, pentru 'inlaturarea acestui ferment al discordiei si al incrancenarii in societatea romaneasca'. In lupta declaratiilor, existenta la ambele tabere, pro si anti presedintele suspendat, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a adus in discutie, duminica, la Iasi, sumele uriase de bani folosite de Traian Basescu si PD pentru a plimba aceiasi oameni, in aceleasi garnituri de tren, la mitingurile pro-Basescu organizate in tara, sume care nu au fost trecute in fondurile pentru campanie. Titus Corlatean a adaugat ca, la un moment dat, autoritatile vor trebui sa verifice de unde provin acesti bani, 'apropo de oligarhii buni ai lui Basescu', acest lucru intrand in sarcina Curtii de Conturi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.