sustine vicepresedintele PSD, Vasile Dancu

Domnule Dancu, sunteti strategul PSD. Cum vedeti, in primul rand ca sociolog si abia apoi ca om politic, aceasta campanie pentru referendum?

Este o diferenta mare intre ceea ce reprezinta o campanie si ceea ce asteapta lumea de la ea. Aceasta campanie nu este o campanie electorala clasica, ci una in care se contreaza doua stiluri diferite de comunicare. Este o campanie in care se confrunta popularitatea presedintelui Basescu cu mobilizarea. Atuul presedintelui este popularitatea, deoarece acesta si-a facut campanie electorala atacand clasa politica, de doi ani si jumatate. Pe de cealalta parte, avem Parlamentul care in mod populist a fost victimizat continuu in ultimii 15 ani. Parlamentul si partidele politice care s-au coalizat impotriva sefului statului au atuul mobilizarii simpatizantilor si membrilor. Aici se va transa, de fapt, batalia dintre cele doua tabere. Ati vazut ca partidele din coalitia anti-prezidentiala actioneaza foarte mult, prin mitinguri, la nivel local. Comunicarea mediatica este simbolica si nu va conta. Este o perioada mult prea scurta si va conta, va repet, mobilizarea. Asta este miza campaniei. Este o campanie cum noi nu am mai avut. Cei care vor demiterea presedintelui, de fapt nu au cum sa faca o campanie negativa, pentru ca in Europa nu se poate sa le ceri oamenilor sa sustina ceva negativ. Nu exista o cionire mediatica intre cei doi competitori.

Pare o campanie apatica... Are PSD pregatita "artileria grea" pentru ultima saptamana?

Ultima saptamana a referendumului va fi una foarte importanta. Evident ca in acest interval vom fi mult mai prezenti, atat in comunicarea mediatica, cat si in cea generala.Atunci va fi foarte importanta mobilizarea, pentru ca toti vom fi atunci in teritoriu.Va fi in mod cert vorba de o comunicare agresiva, atat din partea presedintelui, cat si din cea a adversarilor acestuia.

Daca prezenta la vot va fi una redusa, in mod cert tabara invinsilor va incerca gasirea unor scuze in fata membrilor si simpatizantilor proprii. Cum comentati?

Indiferent de rezultatul referendumului, fiecare dintre tabere va incerca sa amplifice nerealizarea celuilalt si sa-si estompeze pierderile. Se vor gasi tot felul de argumente pentru a justifica membrilor sai rezultatul si atunci se vor folosi toate mijloacele argumentative pentru asta. Noi nu vom spune, dupa 19 mai, nici ca am castigat, daca vom reusi in demersul nostru, dar nici nu vom spune daca vom pierde, ca am pierdut un meci decisiv pentru existenta PSD sau viitorul Romaniei. Acest referendum a fost un accident pana la urma si conteaza foarte mult ce se va intampla dupa 19 mai.

Cat de mult va fi afectat PSD de un potential insucces la referendum?

Nu este o miza pentru noi acest referendum. Nu facea parte oricum din proiectul nostru strategic. Pentru PSD sunt importante alegerile pentru parlamentul European si cele generale de anul viitor. Acestea sunt tintele noastre politice. Restul, sunt elemente de tactica de parcurs, din care vom incerca sa invatam din eventualele greseli. Nu vom avea nicio discutie fundamentala in interiorul partidului, indiferent de rezultat. Daca vom castiga, nu vom da nimanui medalii sau coroane. Este un eveniment secundar pentru noi.

Este Geoana candidatul potrivit pentru PSD, in eventualitatea unor anticipate?

In acest moment, potentiala candidatura a prezidentiabilului PSD la alegerile anticipate nu reprezinta o prioritate. Sa asteptam rezultatul referendumului si apoi vom vedea. Dar, din perspectiva masurarii performantele intr-o perioada neelectorala, unde cel care nu este candidat este mult subevaluat in sondaje, este evident ca Mircea Geoana este cel mai bine plasat.

Ati fost prin tara... Cum vedeti starea de spirit a populatiei?

Populatia este, in primul rand, indiferenta si, in oarecare masura, dezgustata. Daca ne uitam la sondaje, observam ca maximum 17 la suta dintre alegatori sunt interesati de ce se intampla pe scena politica. Din pacate, politicienii au senzatia ca sunt salvatorii natiunii, dar oamenii au alte probleme decat cele politice. Este foarte multa galagie in spatiul politic.Vom vedea cata lume se va duce la referendum... Oamenii nu mai au incredere in solutiile politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.