Si, dupa o discutie de 20 de minute, nici ca a inteles. Noi am incercat. Problema a fost ca l-am luat pe nepregatite. Ce a inteles senatorul Cucuian din declaratie a fost ca trebuie sa mentioneze suma pe care a imprumutat-o in nume personal. Ceea ce a si facut. Daca citesti declaratia de avere semnata de dumnealui, intelegi ca si-a imprumutat siesi banii. Vreo cinspe mii de euro (15.000 EUR). Adica? Si care e ideea? A vrut sa arate ca are bani? S-a dedublat? La intrebarea noastra insistenta a raspuns foarte afectat: "Chiar m-ati luat pe nepregatite, nu stiam ca trebuie sa completez numele." Am insistat. Ca deh, poate-poate, obtinem cine este acea persoana bine acoperita. I-am citit senatorului nostru de doua ori exact rubrica unde i se cerea sa precizeze acea persoana. Dumnealui a ripostat: "Nu mi s-a parut asa ceva!". Ca apoi sa revina: "Chiar nu stiam ca trebuie sa completez numele!". Bine, bine, am zis, nu stiati, dar v-am spus noi acu’. Zadarnic demers! Viziunea senatoriala a pedistului este total diferita.

Desi legea facuta de colegii lui, parlamentarii, spune ca transparenta este totala, iar demnitarii sint obligati sa completeze in clar rubricile - stabilite tot de ei -, domnia sa a avut o revelatie: va face publica aceasta informatie numai daca persoana imprumutata isi va da acordul. Altfel, ar fi o grava incalcare a intimitatii. "E un favor personal pe care l-am facut unui prieten", a spus. Si, in plus, "poate persoana nu vrea sa stie ca el are imprumutati bani de la cineva". Fapt pentru care al nostru senator va trece la masuri radicale: "Te rog, da-mi banii inapoi, daca vrei sa nu iti scriu numele!". V-ati prins, pentru alesii nostri intimitatea e mai tare decit legile votate de ei. Nu conteaza ca intimitatea poate sa acopere un smen, un trafic de influenta, o spaga mascata. Ce, ba, fraierilor, noi facem legi ca sa le respectam? Respectati-le voi, si alegeti-ne si data viitoare, sa mai facem citeva!

Cit despre depozitele cucuiene in valuta, toata stima si mindria aducatoare de venit. Pedistul este un model clasic de om care stie unde sa isi tina banii: la firma unde este actionar. Firma care este o cooperativa de credit. Si chiar daca are un statut demodat, are dobinzi ochioase. Adica, pentru 35 de mii de euro, senatorul a incasat 120 de milioane de lei. Si o tot face anual, incepind din 2002. Dorinta noastra de final e ca Parchetul sa se miste ceva mai repede si sa ne transmita si noua cine se ascunde in spatele acelui nevinovat imprumut.