Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, l-a acuzat, ieri, in cadrul unei conferinþe de press, pe Traian Bssescu cs a fost singurul politician care a intervenit in justitie in interes propriu ai nu a facut nimic pentru reformarea acesteia in cei trei ani de mandat.
Nicolai a sustinut cã independenta judecãtorilor a fost una dintre temele predilecte ale campaniei electorale a presedintelui suspendat, pe fondul cãreia acesta a ajuns la putere. "In toatã aceastã perioadã, prin intermediul poziþiei pe care o avea si al controlului pe care il exercita, Traian Bãsescu a avut o influenþã activã, a fost un preºedinte jucãtor, dar nu jucãtor pentru independenþa actului de justiþie, ci pentru alãturarea acesteia intereselor politice de partid si de grup", a spus liderul liberal.
"La bilanþul DNA, Bãsescu afirma cã nu va interveni niciodatã, dar a transformat justiþia, alãturi de serviciile de informaþii, intr-o armã personalã", a adãugat aceasta. Nicolai l-a acuzat pe Bãsescu cã a acþionat pentru compromiterea adversarilor politici si pentru musamalizarea dosarelor in care acesta era acuzat, dand exemplu dosarul Flota. Vicepresedintele PNL a arãtat cã Traian Bãsescu nu poate sprijini reforma, deoarece "dintr-un om care a fãcut permanent apel la popor, Traian Bãsescu a devenit un om care s-a alãturat unei pãrþi a serviciilor de informaþii, din dorinþa de a domina viaþa politicã". In sprijinul afirmaþiilor sale, Nicolai a dat ca exemplu bileþelul adjunctului sefului SRI, Florian Coldea si declaraþiile lui Claudiu Sãftoiu, conform cãrora SIE face intercepþii telefonice in afara cadrului legal.

De asemenea, legat de revocarea din funcþie a procurorului Doru Þulus de cãtre Tudor Ciuhariu, Nicolai a precizat cã ministrul Macovei a modificat prevederile legale, astfel incat procurorii sã nu poatã fi demisi decat de Ministrul justiþiei si nu de CSM, pentru a putea controla cariera magistraþilor. "Referitor la solicitarea ministrului Justiþiei, ca domnul Þulus sã fie schimbat din funcþie din raþiuni de management deficitar al departamentului pe care il coordoneazã, vreau sã precizez cã aceastã situaþie a fost posibilã datoritã faptului cã fostul ministru a procedat la modificarea prevederilor legale", a afirmat liderul liberal. Potrivit Noricãi Nicolai, nu poate exista in Romania o justiþie independentã, fãrã ca aceasta sã se pronunþe asupra cazurilor de corupþie, fãrã sã existe sentinþe de condamnare a celor acuzaþi de corupþie pentru cã, in opinia PNL, "tot ceea ce s-a intamplat in aceºti doi ani nu a fãcut decat sã compromitã fenomenul de justiþie". "Nicio clipã nu s-au fãcut investigaþii asupra modului in care Traian Bãsescu a dobandit imobilul din strada Mihãileanu ºi cred cã ar fi cazul sã se facã, pentru cã orice simplu cetãþean nu este mai presus de lege", a acuzat Nicolai. Referitor la apelul intelectualilor de susþinere a lui Traian Bãsescu, Norica Nicolai a arãtat cã "este firesc ca fiecare, intr-o þarã democraticã, sã aibã propria atitudine. Sunt intelectuali care il susþin pe Traian Bãsescu, dupã cum sunt intelectuali care considerã cã acesta este un pericol pentru democraþie ºi nu meritã sã fie susþinut pe 19 mai decat printr-un vot pozitiv la propunerea de demitere".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.