Judecatorul care a propus locatia, Florin Burghelea, este vicepresedinte al Curtii de Apel Bacau. Acum doi ani, el si familia sa au primit in proprietate terenuri centrale din partea administratiei Sechelariu. Improprietarirea judecatorului, ca si a multor altor membri ai protipendadei locale, s-a facut in urma unor ample schimburi de terenuri cu Primaria Bacau, tranzactii care fac acum subiectul unor cercetari ale Parchetului National Anticoruptie. Daca ar fi picat in capcana, Monica Macovei avea toate sansele sa tina prima pagina a unor ziare care oricum o ataca in mod constant. Spre nemultumirea unor magistrati, ministrul a decis sa tina sedinta intr-o sala a Curtii de Apel, unde judecatorii si procurorii din zona Moldovei i-au descris ministrului modul cum merge reforma din Justitie in viata reala.

Ministrul Justitiei a refuzat sa calce pragul firmei Agricola International, subiect al unuia dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie, unde avea programata o intilnire cu magistratii din Moldova.

Monica Macovei a putut masura ieri distanta dintre strategiile de reforma a sistemului judiciar si piedicile din viata reala, in cadrul unei intilniri, la Bacau, cu magistrati din toata Moldova. Discutiile au debutat intr-o atmosfera tensionata, cauzata, printre altele, de refuzul ministrului de a accepta ca sedinta sa aiba loc intr-o sala de la Agricola International SA, asa cum a propus vicepresedintele Curtii de Apel Bacau, Florin Burghelea. In anii ’90, afacerea Agricola International a fost unul dintre cele mai mediatizat cazuri de coruptie, nefinalizate insa cu vreun dosar. Iar Florin Burghelea a devenit acum doi ani proprietar al unor insemnate suprafete de teren din municipiul Bacau, gratie unor schimburi de terenuri cu primaria orasului, condusa atunci de Dumitru Sechelariu, si investigate acum de PNA. "Nu mi se pare normal sa fi mers la o firma privata", a replicat, scurt, Macovei si a tinut sedinta intr-o sala a Curtii de Apel.

Softul da rateuri

Ministrul Justitiei a explicat ce inseamna integrarea europeana din punctul de vedere al justitiei, in contextul in care acest capitol de negociere s-a incheiat cu destule probleme, si a punctat prioritatile. Una dintre acestea este distributia aleatoare a cazurilor care revin fiecarui judecator si care ar putea reduce suspiciunile de coruptie. "Am facut o monitorizare si am constatat ca, in 31% din instante, dupa distributia aleatoare urmeaza o distributie facuta cu pixul de presedintii de instante", a avertizat Monica Macovei. Magistratii spun, insa, ca sistemul este adeseori inaplicabil, in primul rind pentru ca softul este prost conceput. "Programul nu vizualizeaza dosarele existente pe rol. Dupa ce un dosar intra la al doilea termen, calculatorul nu-l mai vede. Asa se ajunge ca unii judecatori sa figureze cu 20 de dosare, dar, de fapt, ei au 40", a avertizat Camelia Bratu, de la Curtea de Apel Bacau. Judecatorii au cerut ca, la elaborarea softului, sa fie consultati si ei.

Calculatoarele n-au mai venit

Prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi a atins una dintre dificultatile cele mai frecvente: lipsa resurselor. "Am avut o intilnire anul trecut in octombrie cu domnul Botos si ne-a spus ca sint zece milioane de euro in contul Parchetului General, pentru informatizare. Nu am primit pina acum nici un calculator", a spus procurorul iesean. Monica Macovei a recunoscut ca lipsa banilor reprezinta o problema, dar a cerut magistratilor sa incerce sa faca abstractie de ea.

Ministrul Justitiei a mai aflat ca presedintii instantelor trebuie sa se ocupe si de aprovizionarea cu hirtie, in lipsa managerilor financiari, ca judecatorii nu au curaj sa aplice prevederile europene, cind legile romanesti se bat cap in cap cu acestea. "Sinteti primul ministru al Justitiei care vine sa stea de vorba cu noi, in mod direct. De 15 ani semnalam aceste probleme, dar nimeni nu ia nici o masura", au spus, in final, magistratii. Ministrul Macovei nu a abordat subiectul atit de spinos al coruptiei in justitie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.