- Domnule Diaconescu, se teme PSD de un eventual eºec la referendumul din 19 mai?

- Nu. In primul rand vom aduce in discuþie temele care au stat la baza iniþierii procedurii de suspendare. Din acest punct de vedere, vreau sa subliniez ca PSD nu se afla in niciun caz intr-un razboi cu preºedintele suspendat, Traian Basescu. Este vorba de sancþionarea unui anumit comportament legat de indeplinirea atribuþiilor prezidenþiale ºi opinia publica va trebui sa se pronunþe la referendumul din 19 mai pe acest aspect.

Nu numai in legatura cu preºedintele Basescu, dar ºi in ceea ce priveºte relaþia dintre instituþia prezidenþiala ºi celelalte instituþii ale statului, ºi ma refer aici la Parlament ºi la Guvern, va trebui reglementata intr-un mod sau altul. Este evident ca exista deosebiri intre ceea ce a decis Parlamentul sau Curtea Constituþionala ºi chiar opinia publica, dar cred ca este normal ca alegatorii sa se pronunþe pe 19 mai in deplina cunoºtinta de cauza ºi sa fie la curent cu acuzaþiile care i-au fost aduse lui Traian Basescu.

- Ultimul sondaj IMAS, dat publicitaþii miercuri, arata clar ca preºedintele suspendat, Traian Basescu, ramane de departe cel mai credibil om politic...

- Eu cred din ce in ce mai mult ca aceste elemente care apar in sondajele de opinie duc la pierderea credibilitaþii institutelor de sondare a opiniei publice. Ar trebui sa avem in Romania o reglementare compatibila cu cele europene ca atunci cand apar cifre legate de increderea populaþiei in diferite partide sau actori politici cu toþii sa cunoaºtem care a fost baza de calcul ºi cum s-a elaborat un asemenea sondaj. In caz contrar nu avem de-a face decat cu niºte cifre care nu cred ca au vreo relevanþa prea mare.

- Va pierde Mircea Geoana influenþa ºi credibilitatea in interiorul partidului ºi a electoratului social-democrat in cazul in care Basescu va fi revalidat in funcþie pe 19 mai ?

- In niciun caz Mircea Geoana sau vreun alt lider al PSD nu va avea de suferit daca Basescu va fi revalidat de referendum. Demersul de suspendare al preºedintelui nu reprezinta un proiect politic al lui Mircea Geoana sau al PSD, ci reacþia unui partid de opoziþie conforma normelor constituþionale in legatura cu interpretarea extensiva pe care Traian Basescu a dat-o Constituþiei Romaniei. Sa nu uitam ca aceasta hotarare a fost luata de Biroul Permanent al partidului. Nu este vorba de o lupta politica in care Mircea Geoana s-a angajat, ca preºedinte al partidului...

- Reprezinta alegerile anticipate o varianta de luat in calcul pentru PSD?

- Orice partid, inclusiv PSD, trebuie sa fie pregatit pentru anticipate. Din acest punct de vedere, sunt convins ca avem suficiente argumente pozitive pentru a ne angaja ºi chiar a caºtiga o asemenea confruntare electorala. In niciun caz nu se poate pune problema acceptarii unor aberaþii pe care le-am auzit in ultima vreme pe scena politica potrivit carora Parlamentul ar trebui dizolvat sau unii lideri politici ar trebui sa-ºi piarda funcþiile pentru ca au pus in discuþie unele aspecte care þin de funcþionarea constituþionala a Romaniei.

- Preºedintele suspendat a anunþat ca se va retrage din viaþa politica, daca...

- Cunosc, cunosc... Nu cred ca Traian Basescu se va retrage din viaþa politica, in cazul in care va pierde la referendum. Oricum, acesta ºi-a lasat o marja de interpretare, pentru ca nu ºtim ce reprezinta in accepþiunea domniei sale sintagma "sa piarda la referendum". ªi sa nu uitam ca a mai anunþat cu mare tam-tam ca va demisiona in cinci minute, daca va fi suspendat de Parlament...

- Este PSD mulþumit de prestaþia actualului Cabinet? Ce perioada de graþie ii mai acordaþi acestuia?

- In mod evident, actualul cabinet are obligaþii uriaºe nu faþa de PSD ci, in primul rand, faþa de cetaþenii Romaniei. Sunt de aºteptat o serie de masuri in ceea ce priveºte energia sau absorbþia fondurilor comunitare ºi capacitatea þarii noastre de a se integra deplin ºi coerent in Uniunea Europeana.

Aceste aspecte vor fi monitorizate foarte atent de PSD, dar, repet, speram in condiþiile unei stabilitaþi politice dar ºi a unei colaborari mult mai eficiente intre Administraþia Prezidenþiala, Guvern ºi Parlament. Totodata, sa nu uitam ca PSD a avertizat foarte serios ca in cazul in care Cabinetul Tariceanu nu-ºi va respecta promisiunile, atunci vom acþiona in consecinþa, inclusiv prin depunerea unei moþiuni de cenzura. Dar, repet, este prea devreme pentru a lua in calcul asemenea ipoteze...

- ªi-a dorit PSD sa intre la guvernare, domnule Diaconescu?

- Nu se pune problema unei incercari a PSD de a intra la guvernare pe uºa din dos. De altfel, colegii noºtri din zona Ardealului au respins aceasta varianta. Nu s-a pus ºi nu se pune problema ca PSD, in integralitatea sa sau pe grupuri, cum spuneþi dumneavoastra, sa se asocieze intr-un mod sau altul, la actul de guvernare. Este exclus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.