Presedintele Uniunii Populare Social Crestine, senatorul Ioan Talpes, a anuntat, ieri, la Constanta, ca nu se va mai prezenta la sedintele de lucru din Senat si renunta si la drepturile salariale pina la organizarea referendumului din 19 mai, in semn de protest fata de “votul imperativ” cu care s-a decis suspendarea presedintelui.
"Mã vad obligat sa fac acest anunt din cauza climatului de muncã. Luati Constitutia si veti vedea ca votul nu poate fi imperativ; in caz contrar, este nul. Eu nu pot sa asist la asa ceva", a spus Talpes. Reactia liderului UPSC vine dupa ce, Consiliul Organizatiei Nationale al Uniunii Populare Social Crestine a adoptat sambata o rezolutie, in sase puncte, prin care doreste sa clarifice opiniei publice si cetatenilor Romaniei pozitia pe care formatiunea condusa de Ioan Talpes o are fata de situatia creata prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar si sa lamureasca unele aspecte legale si constitutionale, legate de referendumul din 19 mai.

UPSC reafirma ca, pe durata mandatului sau ca presedinte al tarii, Traian Basescu nu a incalcat Constitutia, fapt constatat si demonstrat de Curtea Constitutionala, votul parlamentarilor fiind unul politic si fãrã prezentarea unor probe a "faptelor grave" prin care presedintele a incãlcat prevederile Constituþiei, asa cum prevede articolul 95 din legea fundamentalã. UPSC considerã criza politicã actualã un rezultat al denaturãrii regulilor si relaþiilor pe care cadrul constituþional le impune intre cele mai importante instituþii ale democraþiei, Parlament ºi Presedinþie. Totodatã, rezoluþia reafirmã convingerea liderilor UPSC cã actul din 19 aprilie, al celor 322 de parlamentari care, pe baza unor "aranjamente politice obscure", au votat suspendarea preºedintelui, reprezintã "o violare a Constituþiei si are caracterul unei lovituri de stat". Acelaºi aspect, anticonstituþional, are, in viziunea UPSC, ºi hotãrarea din 24 aprilie referitoare la posibilitatea Parlamentului de a decide calea de urmat in cazul nevalidãrii referendumului. Formaþiunea condusã de Ioan Talpes considerã cã un vot impotriva suspendãrii preºedintelui pune parlamentarii si liderii partidelor pro-suspendare in conflict cu Constituþia ºi cu voinþa poporului, acesta fiind motivul pentru care UPSC indrumã electoratul sã participe si sã voteze "NU" la referendumul din data de 19 mai. UPSC iºi reafirmã, cu aceastã ocazie, intenþia de a colabora cu toate formaþiunile politice, organizaþiile neguvernamentale ºi cu toþi cetãþenii care s-au manifestat pentru susþinerea preºedintelui suspendat Traian Bãsescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.